Obří transakce: Dvě pětiny T-Mobile změní majitele

Ekonomika Ekonomika
27. 8. 2013 17:00
Investiční skupina Mid Europa Partners prodává podíl v českém operátorovi.
Foto: Pavlína Kalousová

Praha - Investiční skupina Mid Europa Partners prodává podíl ve výši 39,2 procenta v mobilním operátorovi T-Mobile Czech Republic. Uvedl to on-line deník Týden.cz, kterému transakci potvrdily dva na sobě nezávislé zdroje z finančních kruhů.

Cena má přesáhnout deset miliard korun. "Pokud se srovná hodnota T-Mobile s Telefónikou a vezme se do úvahy, že se prodává menšinový podíl a tržní podmínky na telekomunikačním trhu v České republice, tak by hodnota necelých 40 procent společnosti T-Mobile mohla být okolo patnácti miliard korun," řekl deníku Tomáš Menčík, analytik telekomunikací společnosti Cyrrus.

Podle něj by o podíl mohl mít zájem nejbohatší člověk planety Carlos Slim Helú, který chce získat nizozemskou KPN. Kromě mexického magnáta by se podle Menčíka mohly zajímat i asijské a čínské telekomunikační společnosti.

"Je vhodná doba, kdy by zájemců mohlo být několik. Evropský telekomunikační trh zažívá vlnu fúzí a akvizic," řekl Týdnu Menčík.

Deutsche Telekom, který je většinovým akcionářem T-Mobile Czech Republic, se k případnému nákupu nevyjádřil s tím, že "podobné spekulace" nekomentuje. Podle informací Týdne ale německý telekomunikační gigant nemá o podíl zájem.

Investiční skupina MEP na zaslané otázky neodpověděla. Podíl v T-Mobile kontroluje přes lucemburskou společnost TMCZ Holdco II.

 

Právě se děje

Další zprávy