Obří letadla budou přistávat na Ruzyni čím dál častěji

ČTK ČTK
30. 9. 2011 15:47
Letiště již nechalo zmodernizovat nástupní tunely u tří stojánek
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nedělní přílet největšího dopravního letadla současnosti Airbusu A380 odstartuje příchod velkých letadel do Česka. Ruzyňské letiště už  kvůli tomu zvyšuje své odbavovací kapacity. V budoucnu bude schopné běžně odbavit cestující čtyřmotorových Airbusů A340-600, nebo největších Boeingů B747-8 či o něco menších B777-300.

Informovala o tom mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová. Pražské letiště obří Airbus navštíví u příležitosti 45. výročí působení společnosti Lufthansa v Česku.

Letiště kvůli přijímání obřích letounů nechalo zmodernizovat nástupní tunely celkem u tří letadlových stání za zhruba 177 milionů korun. Jednoduché nástupní mosty letiště rozšíří na dvojité, což umožní odbavovat výrazně větší letadla s rozpětím křídel do 65 metrů, uvedla Lagronová. Výstavba nových tubusů s pracovištěm letištní kontroly a další nezbytnou infrastrukturou by podle letiště měla být dokončena do února příštího roku.

Na větších letadlech vydělá i ŘLP

Pravidelné přílety větších strojů budou finančně výhodnější i pro státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP). "Systém letových poplatků je zkonstruován způsobem, kdy jsou pro nás nepochybně výhodnější lepší letadla," řekl agetuře ČTK generální ředitel ŘLP Jan Klas. Výše poplatku za navigační služby a navádění letadel na přistání je vázáno na hmotnost těchto strojů.

Pro letového dispečera je přitom v zásadě stejně pracné navádět obří letadlo jako běžně velký letoun, doplnil Klas.

Z pohledu bezpečnosti jsou velká letadla rovněž výhodnější. Pokud se stejný počet cestujících přepravuje menšími stroji, znamená to větší počet pohybů v letovém prostoru a tím větší riziko kontaktu ve vzduchu, řekl Klas. Letecké společnosti ovšem zpravidla plánují své linky tak, aby mohly zákazníkům poskytnout širší výběr odletových časů. Většinou tak nabízejí na jedné trase více letů menšími letadly.

Airbus A380 je schopen přepravit maximálně 880 pasažérů. Rozpětí křídel tohoto stroje je téměř 80 metrů, dlouhý je 73 metrů. Nejběžnějším letadlem na pražském letišti je v současnosti Airbus A320. Tento letoun má rozpětí křídel 34 metrů, délku trupu 37,5 metru a pojme 180 cestujících.

 

Právě se děje

Další zprávy