Obří fúze pekáren zkrachovala, Babiš jedničku nekoupí

ČTK ČTK
9. 7. 2012 18:38
Společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše nepřevezme pekárny United Bakeries
Foto: Radek Pecák

Praha - Společnost Agrofert podnikatele Andreje Babiše nepřevezme pekárny United Bakeries. Majitelé největšího pekárenského uskupení na českém a slovenském trhu odstoupili od smlouvy, protože Agrofert do konce června neuhradil kupní cenu, uvedl server E15.

Mluvčí United Bakeries Jaroslav Pomp pro ČTK odstoupení firmy od smlouvy potvrdil. Odmítl ovšem komentovat, že by důvodem bylo nezaplacení ze strany Agrofertu. Babišovo vyjádření ČTK zjišťuje.

Agrofert už vlastní konkurenční pekárny Penam, dvojku na českém trhu. Spojením s hlavní pekárenskou skupinou ve střední Evropě United Bakeries měly vzniknout největší tuzemské pekárny.

Převzetí United Bakeries přitom už pravomocně letos v dubnu schválil český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Slovenský Protimonopolný úrad své rozhodnutí k obřímu pekárenskému svazku zatím nevydal.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku.

Loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20,7 miliardy korun). Babiš loni založil protikorupční hnutí ANO 2011 a chce se s ním zúčastnit parlamentních voleb.

Podívejte se, jak se peče chleba ve velkém:

 

Právě se děje

Další zprávy