Obří airbusy musí na kontrolu, mají na křídlech trhliny

Tereza Holanová Tereza Holanová
8. 2. 2012 15:10
Inspekce letadel a odstranění závad by nijak neměly zasáhnout každodenní provoz
Foto: Jan Langer

Londýn - Francouzská společnost Airbus musí zkontrolovat všechny své obří letouny A380. Nařídila to Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA). Důvodem jsou podle serveru trhliny na žebrech křídel, informovala EASA na svém webu.

Na trhliny EASA narazila při neohlášené inspekci jednoho z letadel. Následně objevila totéž také u dalších airbusů. „Pokud nedojde k nápravě tohoto stavu, může dojít k narušení integrity letadla," uvedla agentura ve svém prohlášení.

Strojírenská firma proto dostala za úkol jednak zkontrolovat všechny další letouny a zajistit nápravu zjištěných nedostatků. Původně se nařízení vztahovalo pouze na dvacet nejstarších aeroplánů, ve středu však agentura tuto povinnost rozšířila na všech 68 letadel.

Samotný Airbus se ke zprávě nevyjádřil.

Lety se neomezí

U jednotlivých letadel má Airbus různé lhůty na provedení inspekce. U letounů, které mají za sebou více než 1384 letů, se jedná o tři týdny, u letadel s 1216 až 1384 lety je to šest týdnů. Pokud dopravní prostředek absolvoval méně cest, musí ke kontrole dojít dříve, než dosáhne třinácti set letů.

Inspekce by nijak neměla ohrozit provoz. „Povinnost provést kontrolu neznamená, že by letadla musela být uzemněna," uvedl mluvčí EASA Dominique Fouda.

Největší letadlo dorazilo loni i do Prahy:

Jak vyplývá ze stránek Airbusu, letouny A380 aktuálně využívají skupiny Air France, Lufthansa, Emirates nebo například Singapore Airlines.

 

Právě se děje

Další zprávy