Obec, kterou ohrožuje uhlí, bude topit zemským teplem

Tomáš Fránek
7. 7. 2008 0:00
Horní Jiřetín tak chce bojovat proti těžbě uhlí
Pár metrů od Horního Jiřetína
Pár metrů od Horního Jiřetína | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Zabít dvě mouchy jednou ranou chce obec Horní Jiřetín, kterou stále ohrožují zájmy těžařů na vytěžení ložisek hnědého uhlí pod obcí.

Jako první město v zemi bude mít všechny domy vytápěny a zásobovány teplem z geotermálních vrtů. A to umožní odpojit všechny kotle na uhlí. Obec tak přestane být na uhlí jakkoliv závislá.

Vedení obce už záměr na vytápění Horního Jiřetína a Černic předložilo úřadům, vrty by měly být zahájeny už letos a zkolaudovány v roce 2010.

Letos začneme

"Cílem je zajistit vytápění geotermální energií městu Horní Jiřetín včetně připojené obce Černice, s výhledem na vytápění Zámku Jezeří," uvedlo vedení obce ve svém záměru předloženém úředníkům ministerstva životního prostředí a Ústeckého kraje.

Vrtat by se mělo začít už letos, náklady jsou odhadovány na 300 milionů korun.

"Základní podmínkou získání geotermální energie je vyhloubení  vrtů do hloubky 3 až 3,5 kilometru. Pro jejich umístění byla vybrána rozsáhlá betonová plocha u okraje města, sloužící dříve jako stavební betonárka a zázemí bývalého železničního nádraží," uvedli zástupci obce v oznámení.

Vedení města se netají tím, že geotermální vytápění je také tah proti těžařům. "Odstřihli bychom se tak od uhlí nejen názorově, ale i prakticky. Město by se tím také neuvěřitelně zhodnotilo - centrální rozvod vytápění a teplé vody z alternativních zdrojů je pro náš další rozvoj nesmírně přínosný," uvedl Vladimír Buřt, hornojiřetínský místostarosta.

Jistotu, že Horní Jiřetín kvůli těžbě nezanikne, zatím obyvatelé nemají.

Vláda se ve svém programovém prohlášení zavázala, že těžební stroje nepřekročí linii, kterou v roce 1991 stanovil kabinet Petra Pitharta, aby Jiřetín a další vsi nemusely padnout kvůli rozšiřování povrchových dolů.

Nepřekročitelné limity

Předseda vlády Mirek Topolánek ale při květnovém jednání v Jiřetíně neslíbil, že stát definitivně odepíše zásoby hnědého uhlí.

"Není jednoduché dobývací prostor zrušit. Takový proces se řídí horním zákonem, jenž je nadřazený usnesení vlády," tvrdí Topolánek.

Geotermální vytápění plánují využít i další města v Česku, zatím však uvažují o vytápění jednotlivých budov nebo částí města.

Semily tak uvažují, že by využily geotermálních vrtů, které by v budoucnu dokázaly vytopit dvě semilská sídliště.

 

 

Právě se děje

Další zprávy