Obchodníkům se loni dařilo

ČTK, eko
15. 2. 2006 9:38
Praha - Tržby maloobchodníků minulý rok vzrostly o 3.7 procent. Obchodníci si tak oproti roku 2004 polepšili, kdy byl růst třřiprocentní. Zásluhu na tom mají především prodejny potravin, elektroniky, nábytku, textilu a obuvi.

Dnes to oznámil Český statistický úřad. Nejvyšší tempo růstu zaznamenali statistici ve 4. čtvrtletí, kdy se tržby zvýšily meziročně o 4,2 procenta. Za loňský prosinec se sezonně očištěné tržby meziročně reálně zvýšily o 4,6 procenta.

O více než deset procent vzrostly tržby zásilkovým firmám.

Za celý loňský rok rostly hlavně tržby v prodejnách textilu a obuvi, a to téměř o 12 procent. V prodejnách potravin vzrostly tržby o 3,1 procenta. Tržby rostly nejvíce firmám s 50 a více zaměstnanci.

Tržby v motoristickém odvětví zvýšily loni tempo růstu na 4,1 procenta z 1,5 procenta za rok 2004. Na tom se podílel hlavně růst tržeb za pohonné hmoty o tři procenta. Tržby za prodej benzinu a nafty rostly nejvíce v lednu, naopak v posledním čtvrtletí byly pod loňskou srovnatelnou úrovní. Tržby za prodej a opravy automobilů se zvýšily o 4,7 procenta.

V maloobchodě, včetně motoristického odvětví, vzrostly za loňský rok tržby reálně o 3,8 procenta. Tempo růstu tak zrychlilo z 2,5 procenta za rok 2004.

 

Právě se děje

Další zprávy