Obchodníci: Licence na prodej lihovin metanolu nebrání

ČTK ČTK
19. 3. 2013 10:30
Zavedení koncesí na prodej lihovin nevyřeší problémy s nelegálním trhem
Etiketa Vodky jemné od Vapa Drink, další láhev, v níž byl objeven metanol
Etiketa Vodky jemné od Vapa Drink, další láhev, v níž byl objeven metanol | Foto: Policie ČR

Praha - Licenci na prodej lihovin, jejichž zavedení schválila na začátku března vláda, by neměl získat každý, kdo o ni požádá.

Požaduje to Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR). Návrh novely zákona o živnostenském podnikání reaguje na loňskou kauzu s pančovaným alkoholem, kdy metanol přimíchávaný do alkoholických nápojů připravil o život čtyři desítky lidí.

Zavedení koncesí na prodej lihovin nevyřeší problémy s nelegálním trhem a hrozí že by se metanolová kauza mohla opakovat. "Ten zákon je naprosto bezzubý a nadbytečný, nic neřeší," uvedl prezident svazu Zdeněk Juračka.

Hlavním problémem je podle Juračky to, že koncesi dostane podle návrhu každý obchodník, který o ni požádá. "Navrhujeme, aby licenci získal jen prodejce, který vede řádné, nejlépe podvojné účetnictví, je plátcem DPH a řádně registruje své tržby," dodal Juračka.

O koncesi může nyní zažádat každá osoba starší 18 let s čistým trestním rejstříkem. "Ta koncese nebude odborně ani finančně omezena. Nejde o to omezovat vstup subjektů na trh. Je velmi důležité, aby stát měl přehled, ve kterých kamenných prodejnách prodej lihovin probíhá," komentoval normu na začátku měsíce ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Odhadovaný počet podnikatelů, kteří budou dotčeni navrhovanou úpravou, je více než 229 000. Podnikatelů, kteří mohou na základě volné živnosti prodávat lihoviny a líh, je celkem 1,9 milionu. Živnostenské oprávnění pro řemeslnou živnost "Hostinská činnost" vlastní téměř 185 400 podnikatelů. Prodávat líh a lihoviny mohou rovněž jejich výrobci, těch je 296. Nyní lze lihoviny prodávat v obchodní síti v rámci oprávnění k provozování živnosti volné.

Novela má zajistit lepší kontrolovatelnost obchodníků s lihem a lihovinami a měla by omezit prodej nezdaněného a nekvalitního alkoholu. Cílem opatření také je zlepšit ochranu spotřebitelů a jejich zdraví.

 

 

Právě se děje

Další zprávy