Obce dostanou víc peněz do rozpočtu. Víc také utratí

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
24. 11. 2008 13:33
Přebytek rozpočtů mírně klesne na 6,7 miliardy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Celkové příjmy měst a obcí by se v roce 2009 mohly zvýšit na zhruba 270,9 miliardy korun, jejich výdaje vzrostou na přibližně 264,2 miliardy korun.

Přebytek obecních rozpočtů tak pravděpodobně mírně klesne na 6,7 miliardy korun z letošních 6,9 miliardy korun. Informuje o tom server Finanční noviny s odvoláním na ředitele odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jana Zikla.

Pro letošní rok se majjí obecní příjmy pohybovat na úrovni 261,3 miliardy korun, výdaje kolem 254,4 miliardy. Loni celkový přebytek rozpočtů obcí a měst činil 8,7 miliardy korun, prohlásil Zikl na celostátní finanční konferenci Svazu měst a obcí ČR.

Obce mají v současnosti na svých účtech téměř 80 miliard korun volných prostředků, dodal na dnešní tiskové konferenci místopředseda Svazu Jaromír Jech. Podle statistik ministerstva financí se tato částka za posledních sedm let zdvojnásobila.

Některé obce by uvítaly možnost ukládat peníze u České národní banky, uvedl primátor Kladna Dan Jiránek. "Nechceme vyvádět peníze mimo republiku," podotkl. ČNB by peníze obcí mohla například dál půjčovat komerčním bankám.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy