O2 arena přechází pod miliardáře z KKCG a PPF

ČTK ČTK
19. 9. 2012 16:57
Věřitelé společnosti Bestsport odsouhlasili reorganizační plán firmy
Foto: Vojtěch Marek

Praha - Věřitelé společnosti Bestsport, majitele pražské O2 areny, na své dnešní schůzi odsouhlasili reorganizační plán firmy. Cílem je očistit firmu od miliardových dluhů. Víceúčelovou halu mají současně ovládnout skupiny PPF a KKCG, hlavní věřitelé Bestsportu. Rozhodnutí o plánu musí ještě posvětit Městský soud v Praze. O2 arena patří k nejmodernějším stánkům v Evropě s kapacitou až 18 tisíc míst.

"Závěr schůze věřitelů velmi vítáme, protože svým rozhodnutím potvrdila náš názor, že reorganizace je nejlepším řešením úpadku společnosti Bestsport," řekl ČTK mluvčí KKCG Daniel Plovajko. Zároveň za svou skupinu dodal, že o prodeji haly neuvažuje. "Naším cílem je dlouhodobě O2 arenu rozvíjet," dodal Plovajko. PPF nechce do rozhodnutí soudu věc komentovat.

Cesta k přijetí reorganizačního plánu nebyla přímá. Městský soud už jednou návrh neschválil, protože byl údajně v rozporu s insolvenčním zákonem. Největší věřitelé firmy, skupiny PPF, KKCG i advokátní kancelář zastupující zajištěné držitele dluhopisů, se ale odvolali a Vrchní soud v Praze jim dal v červnu za pravdu.

Plán reorganizace firmy předložila společnost PPF Healthcare a počítá s tím, že vysočanskou halu ovládnou věřitelé Bestsportu, mezi nimiž dominují majitelé Sazky sázkové kanceláře PPF a KKCG.

Podstatou reorganizace je přesunutí celého podniku včetně budovy do nově vytvořené společnosti Bestsport Arena. V té se má navýšit základní jmění a akcie má dostat v první řadě zajištěný věřitel, tedy správce dluhopisů The Bank of New York Mellon, a poměrně k výši pohledávek také ostatní nezajištění věřitelé.

Druhá nově vzniklá firma Bestsport Services má nést břemena původního podniku. I v ní mají získat nezajištění věřitelé podíly poměrně svým pohledávkám.

Arenu letos navštíví 600 tisíc lidí

Bestsport má stejné akcionáře jako zkrachovalá loterijní společnost Sazka, tedy sportovní svazy. Jeho největším majetkem je právě O2 arena, kterou znalecký posudek vypracovaný společností Ernst&Young ocenil na nejvýše 1,57 miliardy korun, samotná stavba haly přitom vyšla na sedm miliard korun.

Náklady na výstavbu halu nakonec zlomily vaz právě zkrachovalé Sazce. V úpadku je Bestsport od loňského května. Celý Bestsport ocenila auditorská firma na 1,745 miliardy korun.

Loni se v multifunkční hale konalo 83 sportovních, kulturních a dalších akcí, které navštívilo zhruba půl milionu lidí. „Letos O2 arena hostí kolem 90 akcí s předpokládanou návštěvností 600 tisíc osob," říká mluvčí Bestsportu Oldřich Babický. Čísla o hospodářských výsledcích firma nezveřejňuje, dodal mluvčí.

Právě dnes se v hale odehraje také šlágr hokejové extraligy, utkání Kladno-Slavia. Kladenský tým posílil při výluce NHL mimo jiné i Jaromír Jágr. Právě Jágr je tváří reklamních kampaní Sazky sázkové kanceláře.

 

Právě se děje

Další zprávy