NWR nabízí Polákům doly, akcie vystřelily vzhůru

Ekonomika Ekonomika
2. 7. 2013 10:30
Nabídka na odkoupení dolu Paskov přišla konkurentům z JSW i dalším firmám
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Varšava - Česká těžařská společnost NWR, vlastník Ostravsko-karvinských dolů, nabídla polskému konkurentovi Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW) ke koupi některé své těžařské a koksárenské aktivity, včetně dolu Paskov. Agentuře Reuters to potvrdil generální ředitel JSW Jaroslaw Zagorowski.

"Je to otevřená nabídka adresovaná řadě evropských firem," uvedl Zagorowski.

JSW se zatím nevyjádřila, jak se k nabídce postaví, ale "bude ji zkoumat."

NWR, s jejímiž akciemi se obchoduje na burze v Praze či Londýně a je většinově vlastněná společností kontrolovanou miliardářem Zdeňkem Bakalou, se ocitla v těžké situaci. Ceny uhlí na trzích se drží nízko, všechny těžební firmy to vede k utlumování produkce.  NWR v této situaci ohlásila čistou ztrátu 80 milionů eur za první letošní čtvrtletí. Akcie firmy se propadají na historická minima (pod dvacet korun za kus), přičemž Bank of America je docela nedávno ohodnotila cenou kolem šesti korun za kus.

Okamžitě po oznámení, že bude prodávat doly a další aktiva, akcie NWR vystřelila na burze o 20 procent vzhůru. Investoři vyhodnotili kroky firmy jako první skutečný pokus přiblížit se finanční záchraně.

Bakala v nedávném rozhovoru pro HN prohlásil, že kdyby nevěřil v budoucnost NWR, nebyl by ve firmě tak velkým akcionářem. NWR zveřejnila radikální úsporný plán, jehož součástí je už probíhající propouštění, uzavírání provozů a - jak patrno z poslední zprávy Reuters - také prodej některých aktivit.

Do akcií NWR investovala řada Čechů. Server motejlek.com napsal, že je mezi nimi i miliardář a někdejší podílník Motoinvestu (agresivní finanční skupina kolem Pavla Tykače) Libor Sadílek, který má v NWR nainvestováno několik miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy