Nový mobilní operátor? Aukce odstartuje do půlky srpna

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
29. 7. 2013 15:37
Šéf ČTÚ trvá i přes hrozby soudních sporů na vyčlenění části kmitočtů pro nové hráče.
Jaromír Novák, nový předseda rady Českého telekomunikačního úřadu.
Jaromír Novák, nový předseda rady Českého telekomunikačního úřadu. | Foto: MPO

Praha - Konečné podmínky aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE budou známé v první polovině srpna, do té doby chce Český telekomunikační úřad (ČTÚ) také aukci spustit.

Regulátor v současnosti čeká na vyjádření Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, které do konečných podmínek zapracuje.

Pravidla dražby projednával i s Evropskou komisí, aby se ujistil, že v případě vyčlenění části frekvencí pro nového operátora nepůjde o nepovolenou veřejnou podporu.

Finální dokument by se ale neměl nijak výrazně lišit od toho stávajícího, což znamená hlavně to, že třetina lukrativního pásma 800 MHz by měla být vyčleněna pouze pro možného čtvrtého operátora.

Zmiňovaným čtvrtým operátorem by se mohla stát skupina PPF Petra Kellnera, která se již hlásila do předchozí dražby. Zároveň ale šéf úřadu Jaromír Novák naznačil, že jsou ve hře i další možní zájemci. "Minulý týden jsem měl například jednání se zástupci Citi Group, kteří pro svého klienta sondovali podmínky vstupu na český trh," říká.

Kde by se podmínky aukce ještě mohly měnit? "Ještě ladíme například otázku převoditelnosti kmitočtů, abychom zabránili spekulativním nákupům," říká Novák.

Aukce na volné kmitočty určené pro mobilní sítě nové generace, kterou ČTÚ v příštích týdnech zahájí, by podle plánů regulátora neměla trvat déle než do konce tohoto roku.

Nové podmínky sklízí kritiku

Proti navrženým podmínkám nové aukce se v květnu ozvali všichni tři operátoři. Těm nejvíce vadí, že třetina lukrativního pásma 800 MHz by měla být vyčleněna pouze pro možného čtvrtého operátora, který by ji získal za vyvolávací cenu 2,2 miliardy korun. Zbytek spektra, o který budou soutěžit všichni účastníci, přitom má být podle plánů ČTÚ dražší.

Například T-Mobile označil vyhrazení části kmitočtů za "neodůvodněné zvýhodnění nového operátora, které naplňuje znaky veřejné podpory".

Připomínku k podmínkám vyjádřilo i ministerstvo průmyslu a obchodu, podle kterého ČTÚ neprovedl dostatečnou analýzu, proč zkrachovala původní aukce. "Dle našeho názoru měl až na jejím základě vyhlásit podmínky nové aukce tak, aby minimalizoval možnost stejného konce," uvádí ministerstvo.

Předchozí aukci kmitočtů v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz totiž ČTÚ v březnu zrušil. Aukce se kvůli špatně nastaveným podmínkám protahovala a cena překročila podle úřadu reálnou hranici 20 miliard korun. V nových podmínkách úřad zvýšil vyvolávací cenu ze 7,4 na 8,75 miliardy Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy