Novoborská sklárna nabírá dech. Spustí další dvě linky

Veronika Skálová Veronika Skálová
27. 5. 2010 11:05
Od poloviny června zdvojnásobí sklárna výrobu, zaměstná dalších 80 lidí
Ještě před rokem byla novoborská sklárna mrtvým podnikem, teď zdvojnásobí výrobu. Ilustrační foto.
Ještě před rokem byla novoborská sklárna mrtvým podnikem, teď zdvojnásobí výrobu. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Nový Bor - Před nedávnem utekl "hrobníkovi z lopaty" a teď nabírá dech. Sklárna Crystalex CZ v Novém Boru, nástupce zkrachovalého Bohemia Crystalex Trading, začne příští týden tavit sklo pro další dvě výrobní linky.

Ty budou první křehké výrobky vyrábět od poloviny června. Nyní sklárna vyrábí 50 tisíc sklenic denně, po spuštění dalších dvou linek bude produkce dvojnásobná. K současným 260 zaměstnancům přibude dalších osmdesát lidí. Informovala o tom ČTK s odvoláním na jednatele společnosti.

"Zakázek máme dost na celý rok, zvažujeme spuštění dalších dvou linek v prvním čtvrtletí příštího roku. Teď bude záležet na vývoji trhu. Musíme počkat, jak se bude vyvíjet krize v Řecku a situace v eurozóně," řekl agentuře jednatel Jiří Hudera.

Většina skla vyrobeného v Novém Boru putuje do Ruska, Německa, na Střední východ a do Jižní Ameriky. Crystalex CZ počítá pro letošní rok s obratem 600 milionů korun a výsledkem zaznamenaným v kladných hodnotách. Sklárnu získal v konkurzu loni na podzim, tedy rok po krachu Bohemia Crystalex Trading, který celkem zaměstnával 1800 lidí v pobočkách v Novém Boru, Karolince, Hostomicích a Vrbně pod Pradědem.

Crystalex CZ za novoborskou sklárnu zaplatil 363 milionů korun, dalších 50 milionů stálo obnovení výroby, kterou společnost na prvních dvou linkách spustila letos v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy