Novinka: Kalousek nabídne dluhopisy i městům nebo ČT

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
26. 4. 2012 11:05
Ministerstvo financí ohlásilo další novinku, dluhopisy už nebudou jen pro lidi
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Státní spořicí dluhopisy už nebudou jen pro občany, ale budou si je moci koupit také obce nebo třeba vysoké školy.

"V podzimní pilotní emisi jsme si vyzkoušeli, že systém funguje, a nyní jej můžeme rozvíjet. Proto nyní okruh zájemců rozšiřujeme o celou řadu neziskových subjektů, kterým nabídneme stejnou možnost investice, jakou mají velké finanční skupiny a od loňského podzimu i domácnosti," řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

První spořicí státní dluhopisy na podzim minulého roku si mohly pořídit pouze domácí nebo zahraniční fyzické osoby, občanská sdružení, odborové organizace, nadace nebo nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, registrované církve nebo náboženské společnosti.

Loni si objednaly spořicí dluhopisy za víc než 20 miliard korun.

V jarní emisi dluhopisů, která je plánována na přelom května a června, budou své prostředky do státních dluhopisů moci zainvestovat kromě již zmíněných obcí a vysokých škol také třeba zdravotní pojišťovny, stavovské komory, profesní organizace nebo třeba veřejnoprávní instituce jako Česká televize nebo Český rozhlas.

Okruh možných zájemců ale nebude rozšířen u nového protiinflačního dluhopisu, ten si při jeho premiéře budou moci pořídit opět jen fyzické osoby nebo občanská sdružení.

Podle již dříve zveřejněných informací by se zájemci o dluhopisy měli hlásit na konci května a k dispozici jim budou dluhopisy v souhrnné výši zhruba 20 miliard korun.

Dvojnásobný zájem = dvě nové emise

V pilotní podzimní emisi ministerstvo financí počítalo s tím, že prodá dluhopisy za zhruba deset miliard korun, výsledkem byl dvojnásobek. Právě velký zájem způsobil, že v letošním roce by měly následovat hned dvě nové emise. Kromě jarní by se spořicí státní dluhopisy měly prodávat i na podzim.

Podrobné statistiky ministerstva financí shrnující pilotní emisi odhalují například to, že nejvíce dluhopisy nakupovali lidé ve věkovém rouzmězí 51 až 70 let, kteří investovali dohromady zhruba 12,5 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy