Nošovice: Hyundai opět blíže zelené pro zahájení výroby

djl
7. 8. 2008 16:20
Dostal od kraje klíčové povolení
Foto: hyundai.com

Ostrava - Korejská automobilka Hyundai může ve svém závodu v Nošovicích rozjet zkušební výrobu. Posvěcení jí k tomu dal Krajský úřad Moravskoslezského kraje, který společnosti udělil takzvané integrované povolení.

Úřad o tom informoval v tiskovém prohlášení. Integrované povolení bylo jednou z klíčových podmínek pro rozjezd výroby. Jeho součástí jsou zejména kritéria pro ochranu životního prostředí. Automobilce ještě zbývá získat povolení od dalších příslušných úřadů.

"Povolení krajského úřadu se týká pouze oblasti ochrany životního prostředí, nicméně je nejvýznamnějším krokem ke spuštění zkušebního provozu závodu Hyundai. Zkušební provoz bude spuštěn teprve po získání dalších souhlasných vyjádření příslušných úřadů. Mezi nimi jsou například posudky bezpečnosti práce, protipožární ochrany a další," vyjádřila se k získání integrovaného povolení automobilka.

Kraj: Hyundai má přísnější emisní limity než Škoda

Právě životní prostředí bylo jednou z nejspornějších otázek od počátků úvah o výstavbě závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech.

Lokalita u Nošovic totiž leží na úpatí Beskyd, a navíc se zde nachází velmi úrodná půda, která je v kraji vzácná. Podle krajského úřadu jsou však emisní limity nastavené velmi přísně.

"Stanovili jsme automobilce Hyundai opravdu přísné emisní limity, které umožní efektivní ochranu ovzduší pod Beskydami," komentoval emisní limity Pavol Lukša, náměstek hejtmana.

Hlavním zdrojem emisí v továrně bude lakovna, která produkuje hlavně těkavé organické látky. Ty se podílejí na vzniku přízemního ozonu, jenž je pro lidský organismus nebezpečný.

Původně měl být emisní limit pro vypouštění této látky 800 tun za rok, nakonec se však kraj s Hyundai dohodl na stropu 350 tun za rok.

Podle dohody pak automobilka v roce 2012 plně přejde na vodou ředitelné barvy. Kraj mimo jiné argumentuje i tím, že například mladoboleslavská Škoda vypustila v roce 2005 do ovzduší 1108 tun této látky.

"Věříme, že automobilka je (limity - pozn. red.) díky moderním výrobním technologiím splní, a naplní tak prakticky svůj slib přinést do České republiky jen špičkové výrobní technologie šetrné k životnímu prostředí," dodal Lukša.

Zpod Beskyd vyjede ročně 300 tisíc "Korejců" 

Podle dřívějších prohlášení vedení podniku první auta z nošovické výrobní linky sjedou ještě letos. A to přesto, že se tak podle původních plánů mělo stát až příští rok v březnu.

Důvodem k urychlení začátku výroby byl velký zájem zákazníků zejména o model Hyundai i30, který se bude právě v Nošovicích vyrábět.

"Někteří dealeři v červnu přijímali objednávky na vozy, které budou dodány v říjnu," zdůvodnil urychlení mluvčí automobilky Petr Vaněk v červencovém rozhovoru pro MF Dnes.

Po najetí na plný provoz bude nošovický závod schopen vyrobit až 300 tisíc vozů za rok, práci by pak měl dávat asi 3,4 tisícům lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy