První auta z Nošovic mají vyjet už letos

Red EKO
21. 7. 2008 13:02
Poptávka nutí Hyundai urychlit výrobu
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat!
Máte strojní vzdělání a umíte anglicky? V Nošovicích by vás chtěli zaměstnat! | Foto: Ondřej Besperát

Nošovice - Už letos by z nové továrny Hyundai v severomoravských Nošovicích měly vyjet první sériové vozy. Informoval o tom list MF Dnes.

Původně měla sériová výroba začít až napřesrok v březnu. Teď Hyundai plánuje na konec prvního kvartálu 2009 spuštění dvousměnného provozu, které bylo plánováno až na podzim.

Továrna bude moci zrychlit díky zkrácení zkušební výroby.

Podle mluvčího automobilky Petra Vaňka je důvodem velký zájem o model Hyundai i30 v Evropě. "Někteří dealeři v červnu přijímali objednávky na vozy, které budou dodány v říjnu," říká mluvčí. Korejské vedení koncernu tak tlačí na rychlé spuštění výroby v Česku.

"Podmínkou je, že získáme veškerá potřebná povolení," upozorňuje ale Vaněk. Jde například o takzvané integrované povolení.

Dřívější začátek výroby znamená také rychlejší nábor zaměstnanců: letos jich automobilka přijme asi o 250 více oproti plánu. Celkem tak na konci roku chce mít 2200 lidí. Za dva roky jich má být už přes 3400.

Na jedno vytvořené pracovní místo - pro občana EU - dostává Hyundai dvousettisícovou dotaci zakotvenou v investorské smlouvě z roku 2006.

Nezaměstnanost v moravskoslezském kraji ovšem výrazně klesla. Osm procent je sice nad celostátním průměrem, v kraji je to ale rekordně nízké číslo. Úřady práce evidovaly ke konci června přes 54,5 tisíce uchazečů o práci a přes 15 tisíc volných míst.

Čtěte také:
Hyundai bojuje v Česku o Matrix. Úspěšně
V zóně Hyundai se opět staví továrna načerno

 

Právě se děje

Další zprávy