Nokia žaluje Apple, iPhone prý rýžuje na jejím softwaru

Karel Toman
23. 10. 2009 16:50
Apple ve svém úspěšném iPhonu podle Nokie zadarmo užívá deset jejích patentů
Uživatelé se konečně dočkali několika klíčových služeb.
Uživatelé se konečně dočkali několika klíčových služeb. | Foto: Reuters

New York - Tenhle spor bude ještě zajímavý. Finská Nokia žaluje americký Apple za to, že prý neoprávněně používá její technologie ve svém obchodním trháku - komunikátoru iPhone.

Podle oficiálního prohlášení finské společnosti se "Apple pokouší zadarmo svézt na zádech její inovace."

O co ve sporu jde?

Apple podle Nokie porušil celkem deset jejích patentů na bezdrátový přenos dat, kódování řeči, zabezpečení a šifrování. Apple navíc tyto technologie používá v každém svém iPhonu, které vyrábí od roku 2007. Nokia proto Apple žalovala u federálního soudu ve státu Delaware.

Nokia: iPhone se veze po našich zádech

Finská firma podle svého prohlášení investovala v posledních dvou desetiletích na 40 miliard eur do výzkumu a vývoje. Vytvořila tak podle svých slov "jedno z nejsilnějších a nejširších" patentových portfolií v oboru.

"Základní princip při výrobě mobilních telefonů spočívá v tom, že společnosti, které přinášejí technologický rozvoj, aby stanovily standardy, vytvářejí intelektuální vlastnictví, které pak ostatní musejí kompenzovat," uvedl v prohlášení Ikka Rahnasto, viceprezident sekce pro právní a intelektuální vlastnictví společnosti Nokia.

"Očekávali bychom, že také Apple se bude tímto principem řídit. Tím, že odmítl vhodné podmínky pro užívání intelektuálního vlastnictví, se Apple pokouší zadarmo svézt na zádech inovace od Nokie," dodal Rahnasto.

Mluvčí Applu Susan Lundgrenová odmítla věc pro zpravodajskou stanici CNN komentovat s vysvětlením, že "Apple se nevyjadřuje k neuzavřeným sporům".

Úspěch se neodpouští

Možná však jádro čerstvého sporu o dva roky starý produkt spočívá také v něčem jiném - v náhlém a "příliš velkém" úspěchu iPhonu.

Pro Apple je totiž jeho komunikátor hotovou živou vodou. Ve třetím čtvrtletí ho prodal 7,4 milionů kusů, což je nárůst oproti loňsku o 41 %. Naproti tomu Nokii ve třetím čtvrtletí klesl podíl prodeje komunikátorů na celkovém prodeji jejích produktů z loňských 41 % na letošních 35 %.

Po zprávě o žalobě šly akcie Applu o jedno procento dolů, zatímco cenné papíry Nokie si polepšily o 1,46 %.

 

Právě se děje

Další zprávy