Nezaměstnanost v eurozóně je 10%, nejvýš za 11 let

Ekonomika Ekonomika
8. 1. 2010 12:05
Unii přibylo za rok skoro 5 milionů nezaměstnaných, ale stále se drží pod 10 procenty.
Za rok přibylo Unii téměř tolik nezaměstnaných, kolik má Slovensko obyvatel. Ilustrační foto.
Za rok přibylo Unii téměř tolik nezaměstnaných, kolik má Slovensko obyvatel. Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Brusel - Celá sedmadvacítka se citlivě vnímané desetiprocentní hranici blíží stále víc, země platící eurem už ji však překročily. Míra nezaměstnanosti v eurozóně se na deset procent vyhoupla v listopadu loňského roku, což je nejvýš v posledních jedenácti letech.

Celé Evropské unii dosáhla nezaměstnanost v listopadu 9,5 procenta po říjnových 9,4 procenta. Informoval o tom dnes Eurostat. Vyjádřeno v absolutních číslech nemělo v sedmadvacítce práci 22, 899 milionů lidí, z toho 15, 712 milionu bylo v eurozóně.

Při meziročním srovnání to představuje 4,978 milionu lidí v Unii, z toho 3, 041 milionu nezaměstnaných v šestnácti zemích eurozóny, kteří za rok přišli o práci.

Žebříček EU: od 3,9% do 22,3%

Nejnižšími údaji v Unii se může pochlubit Nizozemí, kde míra nezaměstnanosti dosáhla pouhých 3,9 procent a Rakousko s 5,5 procenty. Naopak Lotyšsko se drží na opačném konci žebříčku s 22, 3 procenta nezaměstnaných, následuje jej Španělsko s 19,4 procenta.

Statistický úřad Evropské unie používá pro výpočet míry nezaměstnanosti jiný vzorec než České ministerstvo práce a sociálních věcí. Podle něj bylo u nás v listopadu bez práce 7,9 procenta obyvatel, zatímco ministerstvo uvádí za tento měsíc údaj 8,6 procenta.

Na deset procent vystoupala nezaměstnanost v listopadu také ve Spojených státech, naopak v Japonsku byla v tomto měsíci 5,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy