Nezaměstnanost klesla pod 9 procent,dlouho tam nevydrží

Veronika Skálová Veronika Skálová
8. 6. 2010 9:33
Bez práce bylo v květnu přes 514 tisíc lidí, míra nezaměstnanosti klesla na 8,7%, nejníž od listopadu.
Hlavní podíl na poklesu o 0,5% mají sezónní práce především ve stavebnictví.
Hlavní podíl na poklesu o 0,5% mají sezónní práce především ve stavebnictví. | Foto: Reuters

Brno - Půl procentního bodu ubral květen míře nezaměstnanosti v České republice. Ta proto po dlouhých měsících sestoupila pod devět procent. Podle čerstvých údajů Ministerstva práce a sociálních věcí bylo na konci května bez práce 514 779 lidí, míra nezaměstnanosti tedy byla 8,7 procenta. Tento údaj je nejnižší od loňského listopadu.

Od dubna do května poklesla o 0,5 procentního bodu, oproti loňskému květnu však jde stále o údaj o 0,8 % vyšší.

 

"Náš nejoptimističtější odhad byl nakonec o desetinku překonán. Přesto bych nejásala. Volných pracovních míst nepřibývá tak moc a počet lidí, kteří si v květnu našli zaměstnání, je menší než v dubnu. V létě s příchodem čerstvých absolventů škol, kteří velmi těžce hledají za současné situace práci, se míra nezaměstnanosti nejspíš opět zvedne k devíti procentům," předpovídá Helena Horská z Raiffeisenbank.

Na jedno místo je patnáct zájemců

Stejně jako v dubnu se na poklesu nejvíc projevily sezónní práce. Volných míst však nijak dramaticky nepřibylo a na jednu volnou pozici stále připadá více než 15 uchazečů.

"Počet uchazečů na jedno volné místo je stále vysoký. Pomohly by konkrétní změny v pracovním právu, které by více motivovaly k vytváření nových pracovních míst. To by mohlo přispět i ke snazšímu uplatnění absolventů. Vzhledem k nové politické situaci jsou takové změny reálné," podotkla k vývoji nezaměstnanosti Klára Valentová, specialistka na pracovní právo ze společnosti Ambruz & Dark.

Zaměstnavatelé jsou zatím v přijímání dalších lidí spíše opatrní. "Zatím panuje stále obava z toho, že se ekonomická situace může ještě zhoršit. Proto se firmy snaží aktuální zakázky zvládnout se stávajícími zaměstnanci. Jakmile budou mít podniky nasmlouvané zakázky na delší období, až tehdy sáhnou po nové pracovní síle," dodal analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. 

 

Právě se děje

Další zprávy