Německu hrozí řecký bojkot, bohyně ukázala prostředník

Tomáš Fránek
26. 2. 2010 16:30
Německý časopis Focus zobrazil slavnou Venuši Mílétskou se vztyčeným prostředníčkem, Řekové hrozí bojkotem

Berlín/Atény - Největší řecká organizace na ochranu spotřebitelů dnes vyzvala Řeky, aby přestali kupovat německé výrobky a přestali chodit do obchodů vlastněných Němci.

Vztahy mezi Řeckem a Německem, které se zhoršily poté, co se ukázalo, v jakém stavu jsou řecké veřejné finance a jak země ohrožuje pověst eura, se dále vyhrotily.

K pobouření Řeků totiž přispěl článek v německém magazínu Focus. Ten má na přední straně reprodukci slavné řecké sochy zobrazující Venuši Mílétskou. Socha je přitom doplněna o ruku, která má vztyčený prostředníček.

Připraví nás Řecko o úspory?

A titulku je napsáno: "Připraví nás Řecko o naše peníze? A co bude se Španělskem, Portugalskem a Itálií?" Týdeník upozorňuje na podvody při informování o stavu veřejných financí.

To ale Řeky pořádně naštvalo. "Řekové nejsou žádní podvodníci, žádáme, aby vláda odsoudila tuto nevhodnou publikaci," řekl pro agenturu Reuters předseda Řeckého spotřebitelského institutu Jorgos Lakuritis.

Spotřebitelské sdružení už v centru Atén rozdávalo letáky, a to i před německým obchodním domem Media Markt. "Zkreslování symbolu řeckých dějin, krásy a civilizace z doby, kdy v Německu žili na stromech a jedli banány, je nepřípustné a neodpustitelné," uvedla spotřebitelská organizace.

Německý velvyslanec v Aténách se už sice omluvil, řecká vláda to považuje za nedostatečné.

Jde o další velmi ostrou přestřelku v řecko-německých vztazích. Němci jsou totiž podle průzkumů veřejného mínění jednoznačně proti tomu, aby zadlužené Řecko dostalo pomoc, podle Němců by raději mělo odejít z eurozóny.

Řekové zase uvedli, že krize v jejich zemi trvá od okupace německými vojsky v době druhé světové války. "Řecko nikdy nedostalo kompenzace za to, co jim způsobila nacistická okupace," řekl místopředseda řecké vlády Theodoros Pangalos.

Došli i na Hitlera a okupaci

To ale Německo ostře odmítlo, podle německého ministerstva zahraničí dostalo Řecko 115 milionů německých marek. Podle řeckých politiků je to ale málo, Německo má podle nich poslat ještě 70 miliard eur.

Napjaté vztahy budou řešit nejvyšší politici obou zemí.

Kancelář řeckého premiéra Jorgose Papandrea dnes oznámila, že předseda vlády na konci příštího týdne přijede na oficiální návštěvu Německa. "Premiér Jorgos Papandreu navštíví na pozvání kancléřky Angely Merkelové 5. března Berlín," píše se ve sdělení.

Evropa platící eurem stále slibuje Řecku pomoc.

Členové eurozóny se musí postavit za Řecko a nedovolit, aby jeho problémy ohrožovaly celý hospodářský blok, řekl v rozhovoru pro německý ekonomický list Handelsblatt lucemburský ministr financí Luc Frieden. Eurozóna tak podle něj nemá jinou možnost než Řecku pomoci, a to i finančně.

Obavy z plnění plánů

Přestože se Řecko snaží problémy řešit, podle ekonomů to nepůjde vůbec snadno. Řecko navštívili také inspektoři Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu a i ti dali najevo své obavy.

Podle nich Řecko možná nebude schopno plán úsporných opatření splnit tak, jak slibuje, pokud nezavede další mimořádná opatření. Výsledky mise mají být zveřejněny až po návštěvě evropského komisaře pro ekonomické záležitosti Olliho Rehna, ten pojede do Atén příští týden.


 

Právě se děje

Další zprávy