Německé maso k nám míří bez kontroly. Přes Polsko

Tomáš Fránek
12. 1. 2011 18:31
Polské firmy ve velkém nakupují maso v Německu a vyváží je pak i do Česka
Foto: Reuters

Brno - Německé maso s rakovinotvorným dioxinem se může bez potíží dostat na tuzemský trh, aniž by prošlo jedinou kontrolou.

Redakci Aktuálně.cz se podařilo zmapovat okliku, díky které se kontaminované potraviny mohou dostat do českých domácností. Trik spočívá v tom, že maso z Německa ve velkém odebírají polské firmy.

Ty je použijí na výrobu masných produktů - anebo jen přebalí a pošlou smluvním partnerům. Mnohdy právě do Česka.

Toto maso žádné zvláštní kontrole nepodléhá, inspektoři se vyloženě zaměřují na dodávky z Německa.

Nebezpečí nehrozí

Zvýšené hodnoty dioxinů už v Německu zjistili jak v kuřecím, tak vepřovém mase, k zákazníkům se však zatím podle všeho nedostalo. Do Česka se vozí ve velkém především vepřové maso, až 53 procent dovezeného vepřového je na českém trhu z Německa.

To, že se maso z Německa dostává na český trh přes Polsko, potvrzují jako obchodníci, tak i zemědělci. "Němci využijí jenom vepřové kýty, zbytek masa jde do Polska. A odtud ho obchodníci vozí do Česka nebo na Slovensko," řekl deníku Aktuálně.cz jeden z obchodníků s masem.

"Je to pravda, informace o tom, že maso z Německa se do Česka dováží z Polska máme i my," řekl deníku Aktuálně.cz šéf Agrární komory Jan Veleba.

Podle mluvčího Státní veterinární zprávy Josefe Dubna je sice taková varianta možná a pravděpodobná, nebezpečí pro zákazníky by ale znamenat neměla. "Pokud Němci dodávají maso do Polska, musí mít v pořádku dokumenty o zdravotní nezávadnosti," uvedl Duben.

Foto: Reuters

Maso, které se na český trh dodává z Polska, se podle něj nyní nijak speciálně nekontroluje. "Zaměřujeme se na distribuční centra například velkých obchodních řetězců, kde se objevuje maso přímo z Německa," řekl deníku Aktuálně.cz Duben. Kontroly zatím maso ze zvýšeným obsahem dioxinů v Česku neobjevily.

Zástupci velkých obchodních řetězců tvrdí, že by se u nich kontaminované maso nemělo objevit.

Problémům předcházíme

Řetězec Ahold, který už dříve oznámil, že v Česku prodává maso pod vlastní značkou AH Quality, jenž v Polsku vyrábí severoirská společnost Hilton, si vyžádal od svých dodavatelů potvrzení, že v jejich mase dioxiny nejsou.

"Na vyžádání jsme od našeho dodavatele masa Hilton Foods obdrželi potvrzení od německých farem, která dokládají nezávadnost dodávaného masa. Zvířata, jejichž maso zpracovávají, nebyla uváděnou směsí krmena," uvedl mluvčí Aholdu Petr Chadraba.

Foto: Reuters

"My mám jenom maso z Česka, takže problém nemáme," řekl mluvčí Globusu Boris Kočí.

Podle Veleby chystají opatření i další řetězce - Billa například připravuje kroky k označování potravin, na kterých bude tabulka bez dioxinů.

Ministr zemědělství Ivan Fuxa chce v reakci na dioxinovou aféru prosadit to, aby na potravinách byla uvedena země původu, to by jasně potvrdilo, odkud skutečně maso je.  

Slovensko, které reagovalo na německou aféru z celé EU nejostřeji a zastavilo prodej německého masa a vajíček, už připravuje zákon, podle kterého by na potravinách muselo být uvedeno kromě datumu dovozu také původ a jméno výrobce. Dnes Slovensko zrušilo pozastavení prodeje masa z Německa, dioxiny se v něm neobjevily.

 

Právě se děje

Další zprávy