Německá věštba: Do roka bude euro mimo nebezpečí

Tomáš Fránek
30. 12. 2011 17:10
Experti jsou ale přesvědčeni, že se do Evropy blíží recese
Foto: Petr Vyoral

Mnichov - Euro se do roka stabilizuje a eurozóna se nerozpadne.

Ale také Evropa se propadne do recese a eurozóna bude mít úplně jinou podobu než na konci letošního roku, ty nejzadluženější státy už v ní nebudou.

Tak výrazně se liší předpovědi politiků a expertů ve dvou zemích, které dění v Evropě ovlivňují velmi výrazně, Německa a Velké Británie. Zatímco Němci jsou optimisté, Britové čekají horší časy.

Rozpad vylučujeme

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble tak dnes prohlásil, že situace v eurozóně se stabilizuje do dvanácti měsíců a eurozóna se určitě nerozpadne.

„Věřím, že do dvanácti měsíců budeme tak daleko, že budeme mít riziko dalšího šíření krize pod kontrolou a stabilizujeme eurozónu," uvedl ministr. A rozpad eurozóny vyloučil úplně.

Velká většina významných ekonomů oslovených společností BBC ale předpokládá, že Evropa se v příštím roce vrátí do hospodářské recese. Pětina ekonomů očekává, že eurozóna nezůstane v současné 17členné podobě.

Rozpad přijde

Pravděpodobnost rozpadu eurozóny se podle většiny oslovených ekonomů pohybuje od 30 do 40 procent, napsal internetový server BBC. Představitelé Evropské unie se na prosincovém summitu dohodli na hlubší integraci eurozóny, podle agentury Reuters však není jisté, zda tato dohoda zastaví dluhovou krizi.

Konfederace britského průmyslu se navíc obává, že krize eurozóny poškodí britskou ekonomiku.

Evropská komise minulý měsíc citelně zhoršila výhled evropské ekonomiky na letošní a zejména na příští rok.

Za celý letošní rok ekonomika podle nové prognózy díky dobrým výsledkům z prvních měsíců vzroste v EU o 1,6 procenta a v eurozóně o 1,5 procenta. V příštím roce má hospodářský růst zpomalit na 0,6 procenta v EU a 0,5 procenta v eurozóně.

 

Právě se děje

Další zprávy