Nejlepší detektivové v boji proti padělkům? Podnikatelé

Tomáš Fránek
27. 5. 2008 18:45
Počet odhalených případů se zvýšil na 43 tisíc
Foto: Celní správa ČR

Brno - Kdyby nebylo podnětů podnikatelů a firem, přišly by úřady jenom na zlomek pašovaného zboží mířící ho do zemí Evropské unie.

Vyplývá to ze zprávy Evropského komisaře pro daně a celní unii László Kováče. Ten uvádí, že 80 procent všech celních operací zaměřených na odhalení pašovaného zboží se uskutečnilo na podnět podnikatelů a firem.

"Pašování zboží způsobuje nejenom ekonomické ztráty členských zemím, ale zároveň představuje vážnou hrozbu pro zdraví a bezpečnost spotřebitelů," uvedl Kovács.

Nová taktika

Za celý loňský rok se počet odhalených případů pašovaného zboží zvýšil na 43 tisíc, celníci zadrželi 79 milionů kusů zboží. A to je výrazný pokles proti roku 2006, kdy celníci zabavili 128 milionů kusů zboží.

Za snížením množství zabaveného zboží je taktika pašeráků. Orientují se totiž na menší, hůře odhalitelné zakázky, snižují tak riziko odhalení.

Nejvíce se pašuje kosmetika (nárůst o 264 procent), hračky (plus 98 procent), potraviny (plus 62 procent) a léků (52 procent).  Nejvíce zboží se pašuje z Číny, mezi země, odkud se zboží pašuje ve velkém patří také Gruzie (kosmetika), Indie a Spojené arabské emiráty (léky).

S padělky za stovky milionů korun bojují úřady i v Česku, boj se navíc přitvrzuje i ze strany prodejců. To dokládají i poslední dva zátahy na pašované zboží.

Prodejci jsou ostřejší

Kontroloři tak při zátahu v Hatích na Znojemsku zabavili padělky za zhruba 7,5 milionu korun. Šlo hlavně o textil a kabelky. Kontroloři společně s celníky našli skoro 5000 padělků.

Akci navíc provázel útok jednoho z prodejců na policistu. Třiadvacetiletý Vietnamec se snažil policistu ze svého stánku vytlačit a udeřil ho pěstí do obličeje,

Nelegální zboží za téměř 189 milionu korun zabavili celníci během víkendové kontrolní akce na tržnici Dragon ve Svatém Kříži u Chebu. Šlo o statisíce neznačených cigaret, padělky textilu i pirátské audio a videonosiče. 

 

Právě se děje

Další zprávy