Češka porazila Německo. Nejistota Gastarbeitrů končí

Tomáš Fránek
26. 5. 2008 15:30
Žena získala po roce neomezené pracovní povolení
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Německá snaha co nejvíce komplikovat lidem z nových členských států unie práci v zemi utrpěla porážku.

Německo totiž muselo ustoupit ženě z Česka, která po roce práce za hranicemi chtěla, aby jí němečtí úředníci vystavili neomezené pracovní povolení.

Ti však vydání neomezeného pracovního povolení odmítali. Ženě při tom nabízeli povolení jenom na další rok, což by pro ni znamenalo další nejistotu.

Nemáte pravdu

Spor řešila Solvit centra, úřady zřízené pro mimosoudní řešení sporů v rámci Evropské unie. A podle Solvit centra v případě, že občané České republiky pracují v Německu nepřetržitě déle než rok, mají nárok na vydání časově neomezeného pracovního povolení.

"Právo na vydání časově neomezeného pracovního povolení upravuje nejen Přístupová smlouva mezi Českou republikou a Evropskou unií, ale rovněž samotný německý právní předpis," uvedli zástupci Solvit centra na svých internetových stránkách.  Německo tak bylo nuceno ustoupit a neomezené pracovní povolení nakonec úřady ženě vydaly.

Země se společně s Rakouskem nejvíce brání přístupu lidí z nových členských zemí na pracovní trh.

Kancléřka Angela Merkelová oznámila, že pracovní trh se příští rok neotevře, ačkoli se to plánovalo, což potvrdila deníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Vysoká nezaměstnanost brání

Merkelová si nedovede představit, že by Německo otevřelo pracovní trh pro nové členy EU před rokem 2011. Důvodem je vysoká nezaměstnanost v zemi.

Právě na postupu úřadů v Německu a Rakousku je nejvíc stížností. A lidé z Česka jsou v nich úspěšní.

Například český taxikář tak uspěl se stížností na diskriminační postup rakouské obchodní komory, která mu nechtěla vydat povolení pro řidiče taxislužby.

Komora totiž nechtěla uznat řidičský průkaz vydaný v Česku a taxikáři proto bránila složit zkoušku potřebnou k zisku povolení působit v Rakousku. Nakonec musela ustoupit a povolení vydat.

 

Právě se děje

Další zprávy