Nejhůř se mají důchodci, náklady jim rostou nejrychleji

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
15. 12. 2010 16:27
Statistici spočítali, že důchodcům stouply náklady o 530 korun měsíčně, příjmy ale jen o 420 korun.
V průměru se životní náklady českých domácností letos zvýšily o necelou padesátikorunu. Důchodci jsou na tom ale hůř.
V průměru se životní náklady českých domácností letos zvýšily o necelou padesátikorunu. Důchodci jsou na tom ale hůř. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - O víc než pětistovku se zvýšily životní náklady důchodců v letošním třetím čtvrtletí. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku byly průměrné čisté výdaje českých důchodců o 530 korun vyšší, dosáhly 10 299 korun měsíčně.

Příjmy se jim sice také mírně zvýšily, ale ne tolik jako výdaje. Spočítal to Český statistický úřad ve statistice rodinných účtů.

Životní náklady penzistů zvýšily především výdaje za služby, které vzrostly o 387 korun, náklady na potraviny a nápoje stouply jen o devět korun, náklady na průmyslové zboží o 42 korun a další platby o 92 korun.

Růst příjmů tomu ale nestačil o 110, stouply u důchodců totiž v průměru jen o 420 korun.

Náklady důchodců rostly nejvíce ze všech typů "domácností". Například u rodin s dětmi, kde dospělí pracují v zaměstnaneckých pozicích, se náklady zvýšily o 120 korun na osobu a měsíc. Průměr ze všech typů domácnosti byl 10 742 korun na osobu a měsíc, tedy o 47 korun víc než před rokem.

Krom zmíněných dvou typů domácností všem ostatním životní náklady mírně klesly.

Co se týká měsíčních příjmů, ty mírně stouply všem českých domácnostem, celkově v průměru o 184 korun. Jedinou výjimku tvořily rodiny, kde některý z dospělých je podnikatel nebo živnostník. U tohoto typu domácnosti příjmy o 176 korun meziročně klesly.


 

Právě se děje

Další zprávy