Nejčastější zahraniční manažer v ČR? Ukrajinec nebo Rus

Tereza Holanová Tereza Holanová
17. 9. 2012 13:20
Pětina osob ve vedení českých firem pochází z ciziny. Nejčastěji z východní Evropy
Foto: Schenker

Praha - Čtyři z pěti osob ve vedení tuzemských firem trvale žijí v Česku. Zbytek jsou cizinci, nejčastěji Ukrajinci nebo Rusové. Vyplývá to z analýzy společnosti Dun & Bradstreet.

Celkem ve statutárních orgánech českých podniků působí na 460 tisíc fyzických osob. Více než 372 tisíc z nich pochází z České republiky. Ze zahraničních zástupců mají převahu Ukrajinci, kterých je přes 26 tisíc, následuje 19,7 tisíce Rusů.

"To souvisí hlavně s rozmachem malého a středního podnikání těchto národností v Česku, zejména v oblasti obchodu, služeb a stavebnictví," komentuje Alena Seoud z Dun & Bradstreet.

Slováci a Němci následují až s velkým odstupem. Více než tisícovku manažerů mají v představenstvu, dozorčí radě či na pozici jednatele českých firem také například Rakousko, Itálie, Moldávie nebo Polsko, z neevropských zemí pak Kazachstán.

Studie rovněž ukázala, že ke konci letošního června bylo v Česku registrovaných 366,5 tisíce podniků. Přes 93 procent z nich byly společnosti s ručením omezeným, zbytek potom akciové společnosti.

Z dubnových dat České kapitálové informační agentury (ČEKIA) přitom vyplývá, že obliba společností s ručením omezeným v tuzemsku stále roste. Většina z nich je vlastněna pouze jedinou fyzickou osobou.


 

Právě se děje

Další zprávy