Nanovlákna mají nové investory. Šéf Elmarca se stahuje

Ekonomika Ekonomika
3. 1. 2012 10:05
Zakladatel a bývalý ředitel Elmarca se chce věnovat novým aktivitám
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Dan Little, HRL Laboratories LLC

Liberec - Zatím neznámý český investor koupil od Ladislava Mareše, zakladatele a bývalého ředitele liberecké společnosti Elmarco, většinu jeho 75procenntního podílu v nizozemské společnost Elmarco Holding N. V, jíž české Elmarco patří. Informaci přinesly Lidové noviny.

Mareš nevylučuje ani prodej zbytku akcií. Zvažuje uvedení akcií Elmarka na burzu či prodej firmy strategickému investorovi. "To je zcela přirozený vývoj. Po vybudování firmy prostě musíte udělat další krok, jinak stagnujete," řekl deníku Mareš, který nyní v podniku zůstává jako menšinový akcionář a stahuje se z manažerských funkcí.

Elmarco patří ke světovým lídrům v oblasti nanovlákenných materiálů.

Mareš se nyní podle deníku věnuje nové aktivitě. Na základě svých kontaktů rozjíždí portál Nafigate, který by měl zajistit lepší propojení mezi výzkumem a obchodem v oblasti nanovláken.

Elmarco má hodnotu miliardu

Lidové noviny uvádějí, že Elmarco má nyní hodnotu přes miliardu korun. Před čtyřmi lety Mareš prodal asi čtvrtinový podíl investičním fondům z Francie a Švýcarska. Cena přesáhla 300 milionů korun. Roční tržby podniku se zatím pohybují pod hranicí jedné miliardy. Vstup na burzu by podle Mareše přicházel v úvahu až tehdy, když dosáhne dvou až tří miliard korun.

Elmarco v Liberci vlastní výrobní závod a výzkumné centrum. Firma jako první na světě zvládla výrobu stroje na produkci nanovláken. Klientům jich dodala už 100 a další dvě desítky má nyní vyrobit. Podnik vznikl v roce 2000. Nové výzkumné a vývojové centrum, které přišlo na zhruba 190 milionů korun, otevřel na začátku roku 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy