Náchodské pivo získal soukromník. Za 150 milionů korun

Martina Machová Martina Machová
23. 2. 2009 19:46
Poslední městský středně velký pivovar koupila liberecká společnost LIF
Foto: Pivovar Náchod

Liberec, Náchod - Pivo Primátor se po pondělním jednání náchodských zastupitelů zařadilo po bok značek Svijany a Rohozec. Poslední, středně velký, pivovar vlastněný městem získala liberecká společnost LIF za 150 milionů korun.

Cena za náchodské pivo se tak ustálila na spodní hranici určené městem ve výběrovém řízení.

Po deseti měsících vyjednávání, které provázelo velké množství nečekaných zvratů, zvedlo pro prodej ruku 16 zastupitelů, proti jich bylo jedenáct.

„Právě jsme o pivovar přišli. Ani se mi to nechce komentovat. Myslím si, že to je velká škoda," komentoval hlasování zastupitelů lídr opozice Jan Birke z ČSSD.

Prodej krok za krokem
Autor fotografie: aktuálně.cz

Prodej krok za krokem

  • červen - Zastupitelé se dozvídají, že o pivovar Náchod projevil zájem Liberecký investiční fond a radní z ODS nabídku schválili. Prodej je však z jednání zastupitelstva nakonec stažen, zastupitelům chybí informace
  • červenec - Radní se rozhodli dát šanci dalším zájemcům. Nabídky mohou posílat do konce měsíce. Pivovar chce Holba, Stein Beverages, Liberecký investiční fond a K Brewery Group. Holba nakonec svou nabídku stahuje
  • září - Do hry vstupuje další zájemce, moskevská společnost Russian Tradition. Nabídka je však o 30 milionů vyšší než v červnu
  • říjen - Zastupitelé budou opět jednat o prodeji. Starosta tvrdí, že pokud se nedohodnou, bude chtít, aby se již o pivovaru toto volební období nehlasovalo
  • leden - Probíhá otevírání obálek. Zájem má LIF, Pivovar Holba a podnikatel Pavel Bojanovský
  • únor - Radní doporučili prodat pivovar společnosti LIF za 150 milionů korun
  • 24. února - Zastupitelé prodali Pivovar Náchod společnosti LIF 

Zastupitelé tak potvrdili rozhodnutí náchodské rady, která prodej akcií společnosti LIF doporučila již začátkem února. Investor z Liberce totiž podle ní jako jediný vyhověl všem podmínkám, které Náchod po budoucím majiteli požadoval.

Nabídky ostatních uchazečů, v pivovarnictví neznámého podnikatele Pavla Bojanovského a Pivovaru Holba, byly ze soutěže vyřazeny. Holba si přitom cenila náchodského Primátora na 185 milionů korun.

Ještě v lednu zaslali její představitelé náchodským zastupitelům dopis, v němž vyjádřili pochybnosti o spravedlivém a transparentním průběhu soutěže. Tvrdili, že podmínky soutěže splnili a jejich vyřazení je účelové.

Více než stomilionový obchod zastavily pře o jeho transparentnost ale již loni v létě.

Radní ODS v čele se starostou Náchodu Oldřichem Čtvrtečkou chtěli původně prodat pivovar přednostně společnosti Liberecký investiční fond za 135 milionů korun bez jakéhokoli veřejné soutěže.

Obrovský majetek přitom prodávali téměř naslepo. Město si neudělalo ani nezávislý odhad. Na nesrovnalosti kolem chystané transakce město upozorňoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Nedostatek informací o ceně a ekonomické situaci pivovaru vadil opozici i některým koaličním radním. Po radnici chtěli vysvětlení, proč mají náhle a za nejasných podmínek prodávat pivovar právě investorům z Liberce. Byli totiž dlouhodobě ubezpečováni, že podnik je ziskový.

Po upozornění na podivné okolnosti prodeje deníkem Aktuálně.cz a místními médii se objevili další zájemci, kteří byli ochotni dát za náchodské pivo o desítky milionů víc, než zněla původní nabídka.

Pivovar chtěla dokonce koupit i Moskevská společnost Russian Tradition Group, která si jej cenila na 165 milionů. Rusové se však do veřejné soutěže nakonec nepřihlásili.

Během vleklého jednání se objevovaly i paradoxní situace, kdy si pivovar chtěli koupit dva největší rivalové. Společnost Russian Tradition Group by odkoupila 35 procent a Liberecký investiční fond 65 procent. Za kolik, se ale zastupitelé tehdy nedozvěděli.

 

Právě se děje

Další zprávy