Na obrat to zatím nevypadá. Průmysl v Česku dál klesá

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
8. 4. 2013 9:58
Průmyslová výroba klesla sedmý měsíc v řadě. Meziročně o 1,6 % po očištění
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Sedmý měsíc v řadě poklesla průmyslová výroba v meziročním porovnání. V únoru meziročně klesla reálně o 5,7 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů klesla o 1,6 procenta, když loňský únor měl o jeden pracovní den více.

"Stále negativní výsledky za průmysl i stavebnictví naznačují, že obnovení ekonomického růstu v letošním roce nebude tak jednoznačné," říká analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezónních vlivů vyšší o 1,6 procenta. Výrazně se propadla hodnota nových zakázek, která meziročně klesla o desetinu (10,2 %). Ukazují to nová data Českého statistického úřadu.

K meziročnímu snížení průmyslové výroby nejvíce přispěla výroba motorových vozidel a přívěsů a návěsů, která propadla o 10,4 procenta. "Na tomto odvětví jsme životně závislí a jeho pokles nás táhne ke dnu. V Česku se vyrobí více než milion aut ročně a na celé výrobě jsou navázané desítky a stovky dodavatelských firem," říká Kozub.

Rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu klesl o 9,7 procenta. O více než pětinu naopak meziročně stoupla produkce ostatních dopravních prostředků a zařízení. Významněji také stoupl zpracovatelský průmysl, zejména zpracování dřeva.

"Růstových oblastí v průmyslu za únor bylo opravdu jen jako šafránu. Pozitivní hodnoty přineslo například zpracování dřeva, výroba nápojů nebo výroba oděvů. Celkově je jich ale minimum a objemově jsou nevýrazné," komentuje výsledky Kozub.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 6,1 procenta. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se snížily v běžných cenách o 2,9 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách klesly o 9,3 procenta.

Radostná čísla neukazují také nové zakázky, které z tuzemska poklesly o 12 %, ze zahraničí o 9,2 %. Nic pozitivního nás v příštích měsících tedy nečeká," uzavírá Kozub.

Vývoj průmyslové produkce.
Vývoj průmyslové produkce. | Foto: Český statistický úřad

Přebytek zahraničního obchodu - 28,7 miliardy

Statistický úřad oznámil v pondělí také výsledky zahraničního obchodu Česka. Ten v únoru skončil v přebytku 28,7 miliardy korun, což je meziročně o miliardu korun více. Vývoz a dovoz podle předběžných údajů ale meziročně klesly, vývoz o 3,6 procenta a dovoz o 4,4 procenta.

Bilance se zlepšila zejména u průmyslového spotřebního zboží, nápojů a tabáku a u surovin. Naopak u strojů, dopravních prostředků, polotovarů a materiálů se zhoršila.

U průmyslového spotřebního zboží stoupl přebytek meziročně o 1,5 miliardy korun, u nápojů a tabáku o 0,3 miliardy. U strojů a dopravních prostředků se přebytek snížil o 3,9 miliardy Kč, u minerálních paliv o 3,3 miliardy korun. Záporné saldo u potravin a živých zvířat zůstalo meziročně na stejné úrovni, tedy 2,2 miliardy korun.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie byl v únoru v přebytku 53,4 miliardy Kč, to je v meziročním srovnání o 6,1 miliardy méně.

 

Právě se děje

Další zprávy