Stavebnictví po 13 měsících roste. Díky loňským mrazům

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
8. 4. 2013 10:04
Stavební výroba v Česku v únoru meziročně vzrostla, po očištění o tři procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Stavební výroba v Česku v únoru poprvé za více než rok meziročně vzrostla, a to o 2,3 procenta. Zčásti je to dáno srovnáním s nízkými čísly z loňska, uvedl v pondělí Český statistický úřad.

Naposledy české stavebnictví vzrostlo v prosinci 2011, bylo to o 14,5 procenta. Letos v lednu stavební výroba klesla o 9,3 procenta.

"Dobrý výsledek stavební produkce byl zčásti ovlivněn nízkou srovnávací základnou v únoru 2012, kdy extrémně nízké teploty dočasně zastavily práce na některých stavbách, a byl tak zaznamenán meziroční pokles stavební produkce o 16,3 procenta," uvedli statistici.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se únorová stavební výroba zvýšila o tři procenta, proti lednu vzrostla o 3,2 procenta. V pozemním stavitelství se výroba meziročně zvýšila o 2,2 procenta, v inženýrském stavitelství o 2,7 procenta. Za dva měsíce do konce února byla stavební produkce ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 nižší o 38,7 procenta.

Stavební úřady hlásí další pokles

Stavební úřady naopak vydaly v únoru meziročně o 5,8 procenta stavebních povolení méně a jejich orientační hodnota klesla o 9,9 procenta. Počet zahájených bytů klesl meziročně skoro o pětinu, dokončených bylo o 0,6 procenta méně.

"Celkové zlepšení se rozhodně nekoná. Ukazuje to například právě počet vydaných stavebních povolení, který stále klesá," komentuje výsledky Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

"Do budoucna by mohlo přijít mírné zlepšení čísel díky rekonstrukci dálnice D1, která je jednou z nejsledovanějších stavebních zakázek roku. Samotná tato stavba ale nebude mít vliv na podstatu oboru. Jedna velká stavba celý obor nezachrání, a dokud nebude poptávka i z dalších oblastí, tak obor jako celek nemůže dlouhodobě růst," dodává Kozub.

Ve stavebních podnicích s 50 a více zaměstnanci meziročně v průměru ubylo 6,9 procenta pracovníků. Průměrná měsíční nominální mzda v těchto firmách meziročně klesla o 2,1 procenta na 25 582 Kč.

V 27 zemích EU stavební produkce podle Eurostatu letos v lednu meziročně klesla po očištění od vlivu počtu pracovních dnů o osm procent. Pozemní stavitelství se snížilo o 7,7 procenta a inženýrské stavitelství o 9,5 procenta. Údaje za únor Eurostat zveřejní ve středu 17. dubna.

 

Právě se děje

Další zprávy