Možná už poslední zdražení benzinu. Je za téměř 38 Kč

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
20. 4. 2012 9:48
Psychologická hranice 40 Kč za litr Naturalu 95 zatím zřejmě pokořena nebude
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Pro majitele dieselových aut je tu jedna dobrá zpráva a pro ty, kteří do nádrží tankují benzin, zatím spíše horší: Cena za litr nafty už zřejmě pro nejbližší období dosáhla vrcholu a začíná zvolna klesat, benzin ještě zdražoval. Ani to však už nemusí dlouho trvat.

Podle informací ze serveru cenyphm.cz již také nejprodávanější benzin Natural 95 v posledních dnech přestal zdražovat a ceny u čerpacích stanic stagnují.

Podle Českého statistického úřadu se ceny pohonných hmot v uplynulých dvou týdnech vyvíjely opačně. Nejprodávanější benzin Natural 95 podražil o 34 haléřů na průměrných 37,68 koruny za litr. Cena motorové nafty naopak klesla, a to o 23 haléřů na 36,91 koruny za litr.

U čerpacích stanic velkých řetězců na frekventovaných tazích v České republice se cena za litr benzinu zastavila pár desítek haléřů pod psychologickou hranicí 40 korun.

Plyn LPG naopak zlevňuje

Bezolovnatý benzin Special 91 podražil o 27 haléřů na průměrných 37,49 Kč/l. Cena plynu LPG se za dva týdny snížila o 11 haléřů na 18,31 Kč za litr.

Poslední zdražení souvisí podle analytika Petra Čermáka s růstem ceny benzinu na burze v Rotterdamu. Nafta stagnovala. Od začátku roku do konce března benzin na burze zdražil o více než 250 dolarů za tunu a stojí nyní 1200 USD.

 

 

Právě se děje

Další zprávy