Praha - Mlynáři zdraží mouku pro průmyslové zpracování o 15 až 20 procent, což se patrně projeví v cenách pečiva. Balená mouka prodávaná v obchodech již zdražila, upozorňuje Společenstvo mlynářů a pekařů ČR.
Důvodem má být vysoký vývoz potravinářské pšenice z loňské velmi dobré mouky, kvůli kterému je na českém trhu nedostatek mouky.
Oproti očekávání velkých přebytků potravinářské pšenice po loňské sklizni se na trhu projevuje úplný opak. "Příčinou je hlavně vysoký export této komodity mimo republiku do států EU," uvedl předseda Společenstva mlynářů a pekařů ČR Jaroslav Chochole.
Mlynáři upozorňují na to, že v důsledku situace na trhu s obilím od ledna letošního roku cena potravinářské pšenice postupně roste. V současnosti se pohybuje kolem 5200 korun za tunu, což je o 1000 Kč více než stála tuna obilí loni v září. "V této souvislosti musíme očekávat dopad do cen mouky a pekárenských výrobků," řekl Chochole.
Cena žita, které mlynáři zpracovávají výrazně méně, již na konci loňského roku dosáhla asi 6400 Kč za tunu. Žitná mouka je proto dražší než mouka pšeničná. Přesto je podle Společenstva mlynářů a pekařů cena žitné mouky udržována pod výrobními náklady, což prý nebude dále možné.
Zdražování pšeničné i žitné mouky bude podle Chocholeho mít vliv i na pekaře. "Proti současným tendencím udržení nebo dokonce snižování jejich cen, stojí růst cen surovin ale i celkových nákladů na dopravu a energie, které jsou pro tento obor významné stejně tak, jako hlavní surovina mouka," podotkl.