Moravští vinaři bodovali ve Vídni, přivezli 150 medailí

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 11. 2009 7:13
Vína obstála v konkurenci téměř deseti tisíc vzorků.
Vzorky hodnotilo i 42 sommelierů z Česka a Slovenska. Ilustrační foto.
Vzorky hodnotilo i 42 sommelierů z Česka a Slovenska. Ilustrační foto. | Foto: Viktor Zamborský

Brno - Ani konkurence téměř deseti tisíc vzorků nepřekazila moravským vínům sklizeň ocenění na soutěži AWC ve Vídni. Ze 196 vzorků si medaili nebo alespoň čestné ocenění odvezlo celkem 150.

Úspěch je o to cennější, že AWC Vienna získala po pěti letech své existence status Evropské komise a stala se tak největší soutěží oficiálně uznanou Evropskou unií.

"Vína z České republiky získala 11 zlatých a 107 stříbrných medailí a 32 čestných ocenění Seal of approval. V silné mezinárodní konkurenci 9 164 vín od 1 514 výrobců je to velký úspěch," poznamenal ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Kvalitu jednotlivých vzorků posuzovalo 300 degustátorů ze sedmi zemí, mezi nimi bylo dvaačtyřicet Čechů a Slováků.

"Účast tuzemských degustátorů na tak významné zahraniční soutěži je i výbornou školou, která zvýší jejich přehled. Ochutnají a ohodnotí logicky sestavené řady 25 podobných veltlínů, ryzlinků, frankovek. Hledají v nich jemné rozdíly, seznámí se s projevy u nás méně známých odrůd, ochutnají vína z exotických zemí. To všechno může pomoci zvýšení úrovně hodnocení i na našich domácích podnicích," vysvětlil Luboš Bárta z magazínu Sommelier, který měl zajištění degustátorů na starosti.

Účast na mezinárodních soutěžích a ocenění z nich přináší prestiž nejen konkrétním výrobcům kvalitního vína, ale i pověsti moravských a českých vín.

 

Právě se děje

Další zprávy