Moravská vína získávají na prestiži, vezou domů medaile

Tomáš Fránek
29. 4. 2008 17:20
Vína z Česka uspěla na jedné z největších výstav

Brno - Moravská vína si vezou ze zahraniční další cenný skalp - na jedné z největších světových soutěží Concours Mondial de Bruxelles získali tuzemští vinaři šest zlatých a jedenáct stříbrných medailí.

Vína z Moravy přitom o ocenění bojovaly s tisíci vín z celého světa. Do soutěže, která se letos uskutečnila ve francouzském Bordeaux bylo totiž letos přihlášeno 6190 vzorků ze 48 zemí.

Prestižní soutěž

Vína při tom byla hodnocena v 45 komisích 240 degustátory, z Česka na výstavu vinaři přivezli 56 vzorků.

Foto: Jiří Mevald
Čtěte také:
Ve vínech prodávaných v EU jsou pesticidy, tvrdí studie

Zlaté medaile za svoje vína do Česka tak odvezli například Oldřich Drápal ze slámové víno, Petr Skoupil  za Merlot Barrique nebo Vinařství Mikrosvín Mikulov za Tramín červený. Uspěly i velké vinařské firmy, zlato si odvezly společnosti Bohemia Sekt a Znovín Znojmo.

Soutěž Concours Mondial de Bruxelles se poprvé uskutečnila v roce 1994 v Brugách, kdy se hodnotilo "pouze" 861 vzorků.

V dalších letech se hodnocení konalo v Bruselu a dalších městech Belgie. Od té doby se z této soutěže stala jedna z nejprestižnějších světových soutěží vín.

Nejde o první úspěch

Sedmnáct medailí z soutěže v Bordeaux je další letošní úspěch moravských vín. Vinaři se totiž prosadili i na další velké světové výstavě, Vinalies Internationales v Paříži.

Česko se v počtu získaných medailí umístilo v Paříži na šestém místě, a dostalo se tak před vinařské velmoci, jako je například Austrálie nebo Chile.

 

Právě se děje

Další zprávy