Moravská vína se vyrovnala francouzským, vezou medaile

Veronika Skálová Veronika Skálová
6. 5. 2009 22:10
Vína z Moravy se mohou poměřovat i s francouzskou velmocí
Osm zlatých a deset stříbrných medailí si přivezli moravští vinaři z Valnecie.
Osm zlatých a deset stříbrných medailí si přivezli moravští vinaři z Valnecie. | Foto: Archiv Concours Mondial de Bruxelles

Brno - Víno vypěstované a vyrobené na Moravě je třeba v celosvětové konkurenci brát vážně. Vinaři z České republiky si z uznávaného mezinárodním klání Concours Mondial de Bruxelles ve španělské Valenciipřivezli osm zlatých a deset stříbrných medailí.

„V letošním ročníku bylo přihlášeno 5992 vzorků vín z 58 zemí. My jsme z České republiky přivezli 76 vzorků od dvacítky vinařů. S výjimkou společnosti Bohemia Sekt byli všichni z Moravy," poznamenal ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Česko se směle vyrovná Francii

Vzorky hodnotilo 300 enologů, sommelierů a obchodníků s vínem, kteří byli rozděleni do jednotlivých komisí. Vína se hodnotila stobodovým systémem a od určité hranice získaných bodů pak získala zlaté nebo stříbrné medaile.

„Je však stanoveno, že oceněno smí být maximálně třicet procent z přihlášených vzorků," dodal Krška. Letos odborníci rozdělili přesně 1800 medailí.

Ze sousedů České republiky získala slovenská vína dvě medaile, rakouská jen jedinou. Zato Francouzi si z Valencie odvezli 473 medailí. Však také vinařská velmoc do soutěže přihlásila celkem 2030 vzorků.

V poměru počtu přihlášených vzorků na jednu získanou medaili se tak Česko Francii jednoznačně vyrovnalo - ocenění získala přibližně každá čtvrtá lahev.

Věhlas našich vín stoupá

Odborníci upozorňují, že účast na podobných soutěžích je pro pověst vinařské země klíčová. „Vína z České republiky byla ještě nedávno brána spíš jako rarita. Ale dnes už nás berou zahraniční degustátoři jako standardní vinařskou zemi," upozornil Krška.

Většinu z medailí na soutěži, která nese jméno po místě svého vzniku, získala bílá vína. Jediným oceněným červeným byl Pinot noir, výběr z hroznů z vinařství Vinselekt Michlovský.

Přitom rozhodně neplatí, že by moravští vinaři „uměli" jen bílá vína. Spíš si se vzorky bílých odrůd více věří.

„Přírodní podmínky jsou u nás pro bílá vína optimální. Kvalita červených vín víc záleží na vhodné odrůdě, ročníku i dobré poloze. Přesto u nás vznikají i špičková červená vína. Jen vinaři do soutěží hlásí více bílých vzorků," konstatoval Krška.

 

Právě se děje

Další zprávy