Mobilní internet již brzy předhoní pevné připojení

Ekonomika Ekonomika
26. 8. 2010 13:26
Internetových připojení má každým rokem přibývat o deset procent
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Nebude to dlouho trvat a počet lidí, kteří v ČR využívají mobilní připojení pro přístup k internetu, přeroste počet těch, kteří jsou k síti připojeni pevně.

V nejnovější studii PricewaterhouseCoopers (PwC) Global Entertainment & Media Outlook 2010 - 2014 se tvrdí, že počet uživatelů mobilního internetu v České republice do roku 2014 vzroste více než 2,5krát.

Autoři studie jsou přesvědčeni, že český trh internetového připojení poroste podle studie v průběhu následujících pěti let každoročně více než desetiprocentním tempem.

Více než dvě třetiny Čechů budou mít přístup k rychlému internetu

Podobně rychle jako počet uživatelů porostou sumy, které lidé za mobilní internet utratí. Díky stále většímu rozšíření chytrých telefonů porostou výdaje na mobilní přípojení každý rok o sedmnáct procent.

"V roce 2014 budou pevný broadband využívat až 3 miliony českých domácností. Česká republika se tak v regionu střední a východní Evropy zařadí mezi země s nejvyšší mírou penetrace vysokorychlostního internetu, která dosáhne téměř 70 %. A to přesto, že ceny za pevný broadband jsou u nás zatím stále nad celoevropským průměrem," odhaduje Jan Smejkal, odborník PricewaterhouseCoopers Audit na oblast telekomunikací.

Studie E&M také potvrdila, že vytáčený přístup k internetu (dial-up) je již na ústupu. Zatímco ještě v roce 2009 jej využívalo 200 tisíc českých domácností, do roku 2014 jejich počet klesne na pouhých 30 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy