Mlékomaty vítězí nad nepřejníky, už prodávají i máslo

Tomáš Fránek
16. 6. 2010 15:22
Z automatů na čerstvé mléko už se zkušebně prodávají také sýry, brynzda nebo máslo ze Slovenska
Foto: Jan Langer

Brno/Uherský Brod - Mlékomaty, kterých je v Česku na 170,  útočí na zákazníky v Česku rozšířením své nabídky.

V automatech v Luhačovicích, Bojkovicích a Uherském Brodě tak lidé mohou kromě čerstvého mléka zkušebně koupit také další výrobky přímo od zemědělců.

Jde o sýry, brynzdu, tvaroh nebo máslo. Do automatů tyto výrobky zatím dodávají zemědělci ze Slovenska, kteří už mají prodej těchto výrobků odzkoušený.

Kontroly nic nezjistily

Provozovatelé automatů tak odpovídají na kritiku některých státních úředníků a výrobců trvanlivého mléka.

Podle varování ministerstva zdravotnictví je hlavním rizikem nepasterizovaného mléka  možný přenos bakteriálních a virových původců infekčních onemocnění". Před pitím nepřevařeného mléka varoval i hlavní hygienik Michael Vít.

Veterináři ale při kontrole automatů žádné problémy nezjistili. "Drobné problémy, které byly zjištěny, nebyly takového charakteru, že by bylo ohroženo zdraví zákazníků," uvedl mluvčí inspekce Josef Duben. Dodrží-li podle něj prodejci veterinární předpisy týkající se čistoty, plnění, sanitace či vyměňování filtrů v přístrojích, je podle Dubna vše v pořádku.

"Zákazníci si ale musejí uvědomit, že si nakupují surovinu, nikoli produkt určený k přímé spotřebě," upozornil Duben.

Ani analýza, kterou nechala udělat Mladá fronta Dnes (MfD) ve spolupráci se Státním veterinárním ústavem nezjistila žádné nebezpečí pro spotřebitele.  Patogenní bakterie, které způsobují onemocnění, se nenašly ani v jednom z patnácti vzorků odebraných v různých regionech.

Bude až 1000 automatů?

Poptávka po čerstvém mléku z automatů v Česku od loňska prudce rostla. Některým farmářům však v poslední době prodej mléka zautomatů klesl až o polovinu. Odliv zájemců přičítají právě prohlášením o možné škodlivosti čerstvého mléka.

Příští rok má v Česku podle původních plánů fungovat zhruba 1000 automatů na čerstvé mléko. Letos by to mělo být zhruba 400, což bude znamenat milionové investice ze strany zemědělců.

Při přímém prodeji mléka zákazníkům farmáři zpravidla utrží dvojnásobně více, než když je prodají mlékárně. A zemědělci se chtějí vyrovnat kolegům v Rakousku nebo Polsku. V Rakousku dosahuje přímý prodej mléka přes tři procenta z celkové produkce, v Polsku pak asi 1,71 procenta.

 

 

Právě se děje

Další zprávy