Ministerstvo ohrožuje druhou etapu mýta

Dušan Klimeš
3. 4. 2007 10:30
Úřad chtěl přezkoumat smlouvy. Nedal je expertům
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Konečná dohoda mezi firmou Kapsch a ministerstvem dopravy o druhé etapě mýtného měla být uzavřena do konce března. Ale není a zřejmě ještě dlouho nebude.

Ministerstvo si totiž vymínilo, že dohodu nechá raději ještě před podpisem prošetřit Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže, aby nebyla později napadena.

Dodatek číslo tři ke smlouvě o mýtném na úřad ale stále nedorazil, přestože Kapsch počítal, že v polovině dubna projekt rozjede.

"Pokud má vše proběhnout bez problémů a nemá být ohrožen start 1. ledna 2008, měli bychom začít v polovině dubna," říká mediální zástupce společnosti Kapsch David Šimoník.

Duben je už ale v plném proudu a antimonopolní úřad smlouvu nemá.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Až za několik týdnů?

"Návrh smlouvy o druhé etapě doposud nemáme. Z médií víme, že budeme ministerstvem dopravy požádáni o stanovisko," potvrdil deníku Akutálně.cz ředitel odboru vnějších vztahů ÚOHS Kristián Chalupa.

ÚOHS navíc bude potřebovat nějaký čas na zpracování a vyhodnocení poslaného materiálu. Přitom podle jeho slov se posuzování takto závažného materiálu může protáhnou a obě strany musí počítat s tím, že to zabere spíše týdny, než dny.

Informace úřadu potvrdilo i ministerstvo.

"Zatím jsme úřadu dohodu neposlali. Zřejmě to uděláme v nejbližších dnech," potvrdil deníku Aktuálně.cz tiskový mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Již nyní tak znovu hrozí zpoždění další etapy i v řádu týdnů.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dohoda je, úřad o ní neví

Firma Kapsch se ale domnívala, že dokument už na stole antimonopolních úředníků leží. Definitivní verzi totiž ministerstvu předala před více jak čtrnácti dny.

Společnost je podle svých slov připravena začít stavět okamžitě, jak bude podepsána smlouva.

Zatímco u první, mikrovlnné etapy bylo možné kvůli zpoždění zkrátit pilotní provoz, tentokrát tato varianta nepřichází v úvahu.

"Protože to bude novum, bude tam muset být nějaká testovací fáze, která bude určitě významnější než u mikrovlnném systému," upozornil Šimoník.

Zároveň není vyloučena situace, že se ÚOHS vybraná varianta a návrh nebude líbit. Kapsch se totiž s ministerstvem dohodl na tom, že druhá fáze mýtného systému bude založena především na satelitní bázi.

Přitom mělo původně jít v obou fázích o mikrovlnný systém. Proto kritici tvrdí, že jde o zásadní změnu tendru a mělo by být vypsáno nové výběrové řízení.

 

Právě se děje

Další zprávy