Ministerstvo financí chybně vypsalo milionový tendr

ČTK ČTK
16. 7. 2012 12:36
ÚOHS zrušil tendr na výstavbu silnice v severních Čechách
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr ministerstva financí s přepokládanou hodnotou 165 milionů korun na výstavbu silnice mezi Bílinou a Kostomlaty v severních Čechách. Ministerstvo podle úřadu vypsalo chybně podmínky tendru.

Ministerstvo zakázku vypsalo loni v květnu. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo celkem 30 firem. Některé podmínky tendru společnosti kritizovaly. Firma Skanska nakonec podala podnět k antimonopolnímu úřadu.

ÚOHS zakázku zrušil kvůli podmínce, podle které musely firmy doložit obalovnu asfaltu o minimální kapacitě 160 tun za hodinu. Tato kapacita ale neodpovídala složitosti zakázky.

"Zadavatel v zadávacích podmínkách požadoval u veřejné zakázky na výstavbu silnice třetí třídy ještě vyšší hodinovou kapacitu obalovny asfaltových směsí, než je minimální výkon obalovny udávaný pro výstavbu dálnic a rychlostních komunikací," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Ministerstvo financí ale v návaznosti na rozhodnutí uvedlo, že za chybu v podmínkách soutěže nemůže. „Odborným garantem daného programu je Ministerstvo průmyslu a obchodu, které Ministerstvu financí poskytuje odborné podklady pro zadání zakázky, tj. i technické kvalifikační předpoklady,“ říká ministerský mluvčí Ondřej Jakob.

Ministerstvo financí musí podle rozhodnutí ÚOHS tendr zrušit. Předmětem zakázky je obnova původního silničního propojení mezi městem Bílina a obcí Kostomlaty pod Milešovkou po ukončení provozu na vnější důlní výsypce Radovesice.

Vedení trasy obnovené komunikace koncepčně navazuje na původní stav silniční sítě před zahájením důlní činnosti v této lokalitě.

„Tato veřejná zakázka je zadávaná v rámci programu Řešení ekologických škod vzniklých před privatizací hnědouhelných těžebních společností v Ústeckém kraji a v Karlovarském kraji,“ doplňuje Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy