Ministerstvo: Druhý pokus na digitální státní pokladnu

Red Eko
15. 7. 2008 10:16
Na webu bude dokumentace k tendru na 2,5 miliardy

Praha - Ministerstvo financí chce rozjet systém digitální státní podklady. Projekt již schválil šéf resortu Miroslav Kalousek. Píší to dnešní Hospodářské noviny.

Již dnes by měly firmy podle listu na centrální adrese najít zadávací dokumentaci pro zakázku za 2,5 miliardy korun. Projekt na státní IT zakázku se vypisuje již podruhé. První pokus vybrat dodavatele systému zrušil antimonopolní úřad.

Projekt státní pokladny má zlevnit, zpřehlednit a zjednodušit správu veřejných financí. Systém by měl propojit více než čtyři tisíce státních organizací, jejichž hospodaření bude možné detailně sledovat. Ministři tak například budou moci v každém okamžiku znát finanční situaci svého resortu.

Antimonopolní úřad řekl: Stop

"V uplynulém roce ministerstvo vsadilo na nový způsob výběrového řízení - takzvaný soutěžní dialog, který měl zjednodušit výběr a pomoci při vyjasňování požadavků. Průběh soutěže byl ale kritizován ze strany zúčastněných firem. Mezi nejhlasitějšími kritiky byla především jihlavská firma Gordic. Ta podala stížnost k antimonopolnímu úřadu, který soutěž nakonec zrušil. Problém byl totiž v tom, že ministerstvo ve finálním kole požadovalo konkrétní systém od německé firmy SAP. V novém zadání se už konkrétní jméno poptávaného softwaru neobjevuje," uvádí HN.

Účetnictví navíc 

Letošní výběrové řízení je vypsáno na větší rozsah prací, než tomu bylo v minulosti. K rozpočtovému systému totiž přibyl ještě systém účetnický.

V prvním, zrušeném kole nabízely své řešení firmy SAP, IBM, Logica, Siemens, Gordic nebo Telefónica O2. Ministerstvo ale vzhledem k velikosti projektu očekává, že se tentokrát sdruží do přibližně čtyř konsorcií.  

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy