Milionová pokuta pro Lesy ČR kvůli chybné zakázce

Karel Toman
2. 10. 2012 14:45
Státní podnik nechal stanovení předmětu zakázky na libovůli uchazečů, píše ÚOHS
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Státní podnik Lesy České republiky dostal pokutu milion korun od antimonopolního úřadu za chyby ve výběrovém řízení.

"Státní podnik Lesy České republiky nejednoznačně vymezil předmět veřejné zakázky ,Dodávky osobních ochranných pracovních prostředků (rámcová smlouva)'," informoval v úterý Úřad na ochranu hospodářské soutěže. 

Státní podnik tak podle ÚOHS "závažně porušil zákon o veřejných zakázkách."

Rozhodnutí úřadu není dosud pravomocné a Lesy ČR proti němu mohou podat rozklad.

Podnik Lesy České republiky zadával uvedenou nadlimitní veřejnou zakázku v roce 2010. Pro výpočet nabídkové ceny měli uchazeči využít položky uvedené ve vzorovém koši výrobků, který vycházel z nákupů provedených zadavatelem v minulosti. Množství odpovídalo odběrům během jednoho roku, uvedl ÚOHS.

Na základě tohoto vzorového koše uchazeči vypracovávali své cenové nabídky. Ty pak zadavatel hodnotil a s vítězným uchazečem uzavřel smlouvu.

Soutěž o zakázku s neznámým předmětem

Zadavatel si však v zadávací dokumentaci vyžádal jako přílohu k cenovým nabídkám i kompletní ceník dodavatelů a uvedl, že v průběhu plnění zakázky bude oprávněn objednávat zboží v plné šíři sortimentu z tohoto ceníku.

„Podnik Lesy České republiky tedy konkretizoval požadované dodávky zboží pouze prostřednictvím vzorového koše, na jehož základě hodnotil nabídkovou cenu, přičemž sám uvedl, že v této vybrané skupině nejsou obsaženy všechny položky. Nikde v zadávací dokumentaci tedy není přesně stanoven celý předmět zakázky, tedy kompletní poptávaný sortiment," uvedl ÚOHS.

Stanovení předmětu zakázky tak zadavatel podle antimonopolního úřadu v podstatě ponechal na libovůli jednotlivých uchazečů, resp. jejich kompletních ceníků sortimentu.

Zatímco ve vzorovém koši figurovalo necelých 230 položek, v kompletním ceníku vybraného uchazeče bylo přibližně 1000 položek. Toto zboží přitom zadavatel v dokumentaci k zakázce konkrétně nepožadoval a v podstatě o ně tedy neproběhla soutěž.

Lesy nedodržely ani svoje vlastní podmínky

"Uvedený postup státního podniku mohl mít podstatný vliv na výběr nejvhodnější nabídky, neboť zakázky se nemuseli zúčastnit uchazeči, pro něž byl zkreslený popis předmětu zakázky prostřednictvím vzorového koše příliš omezující. Při detailním rozepsání celého poptávaného sortimentu mohl zadavatel obdržet ekonomicky výhodnější nabídky," uved ÚOHS.

Vedle výše popsaného pochybení se zadavatel dopustil v této zakázce i dalšího pochybení. Při šetření případu úřad odhalil, že zadavatel nakupoval i výrobky, které nebyly uvedeny ani v kompletním ceníku sortimentu. Jednal tedy nejen v rozporu se zadávacími podmínkami, ale také v rozporu s nabídkou vybraného uchazeče.


 

Právě se děje

Další zprávy