Miliardový tendr Lesů ČR vyšetří antimonopolní úřad

Karel Toman
2. 11. 2010 16:25
Soutěž napadly tři stížnosti, ÚOHS si od Lesů ČR vyžádá dokumentaci
Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě...
Zatímco "na kotárech" neboli v kopcích se zima udržela i týden po kalamitě... | Foto: Karel Toman

Praha - Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) chce zrušit tendry na lesnické práce, které letos v září vypsal pro celý příští rok státní podnik Lesy ČR.

Minulý týden proto podala stížnost k antimonopolnímu úřadu (ÚOHS) prostřednictvím své členské společnosti Haus Spezi Josefa Prajsnera, který je současně viceprezidentem asociace a který vlastní pilu na Kuklíku.

Součástí stížnosti je i návrh na předběžné opatření na zastavení tendru. Deníku Aktuálně.cz to řekl prezident asociace Zdeněk Valný.

AČMD ale není sama, kdo se na úřad obrátil.

"Proti zadávacím řízením Lesů ČR jsme obdrželi tři podání, s nimiž se v současné době seznamujeme. Od zadavatele si vyžádáme dokumentaci," řekl deníku předseda ÚOHS Petr Rafaj. Kdo podněty podal podle něj není možné sdělit.

AČMD: Podmínky tendru dovolují šidit stát

Lesy ČR obhospodařují více než 1,3 milionu hektarů lesního majetku, což je asi šestina plochy České republiky a zhruba polovina lesů v celé zemi.

Hlavním důvodem stížnosti je podle Valného to, že veřejná soutěž státního podniku o hospodaření na tak rozsáhlém veřejném majetku je neprůhledná a pro stát nevýhodná.

Tendry Lesů ČR totiž slučují soutěž na nákup lesnických služeb se soutěží na prodej dříví. To podle Valného umožní vítězům šidit.

"Lesy ČR sloučily do jednoho tendru dvě naprosto odlišné soutěže - ty, v kterých nakupují a ty, v kterých prodávají. To umožňuje vítězit spekulativním nabídkám," tvrdí prezident Asociace, podle nějž stížnost asociace k ÚOHS opakuje i výtku, že soutěž diskriminuje menší firmy.

Lesy ČR opakovaně jakoukoliv kritiku soutěže odmítly (předběžné výsledky tendru viz box).

Předběžní vítězové

  • Podle serveru týdeníku Ekonom, zvítězila v tendrech pražská firma České dřevařské závody, která uspěla v třetině z celkem 108 územních jednotek. Na druhém místě skončila společnost LST Trhanov a na třetím firma Less. Výsledky však nejsou definitivní.
  • Některé nabídky mohou být během prověřování nabídek vyloučeny i kvůli dumpingu. Mluvčí LČR Zbyněk Boublík ČTK při otevírání obálek s nabídkami minulou středu řekl, že vítězové na jednotlivých částech zakázky by měli být známi do konce listopadu.
  • Už teď je ale zřejmé, že o drtivou většinu zakázek se podělí jen šest firem. "To je naprosto bizarní. Socialisticky koncipovaný kapitalismus," komentoval předběžné výsledky Zdeněk Valný, prezident AČMD.

Podle společnosti je soutěž nejlepší možné řešení, které má v časové tísni zaručit pokračování těžby v lesích poté, co koncem letošní roku přestanou platit podmínky těžby vyhlášené ministrem Gandalovičem.

Lesy vydělají o 70 % víc, tvrdí Fuksa

Z nejvyšších nabídek v soutěži podle ministra zemědělství Ivana Fuksy vyplývá, že za těžbu dřeva utrží Lesy ČR 10,1 miliardy, zatímco za lesnické práce firmám státní podnik zaplatí 2,65 miliardy.

Celkem tak má soutěž podniku vynést 7,66 miliard a firma tím vydělá o 70 % více než letos. 

Podle Valného z AČMD to ale nemusí být pravda.

Trik podle něj může spočívat v tom, že kritériem soutěže je cena za komplexní služby. Ve své přihlášce tak soutěžící Lesům ČR nabízí peníze za dříví rostoucí ve státním lese a zároveň nabízí své pěstební práce, za které zase Lesy ČR zaplatí jemu.

Kritériem hodnocení tendrů je saldo této operace (výnos ze dřeva mínus náklady na sadbu). Sečtená salda ve všech 108 jednotkách dávají podle otevřených obálek soutěže oněch ministrem Fuksou ohlášených 7,66 miliard za celý rok.

Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí.
Velké kmeny putují na pilu, z méně kvalitního dřeva bude dřevěné uhlí. | Foto: Ondřej Besperát

"Není ale zaručeno, že této vysoutěžené sumy bude dosaženo," upozorňuje Valný.

"Na konci příštího roku se můžeme dopočítat, že saldo v jedné územní jednotce nebude dosahovat například vítězných 100 milionů, ale třeba 50 milionů což může být horší výsledek, než jaký nabízel druhý uchazeč v pořadí," vysvětluje prezident AČMD riziko nepřehledné soutěže a zároveň podstatu možných spekulativních nabídek.

Prodej majetku Lesů ČR zrychluje

Zakázku však podle AČMD i ekologů z Hnutí Duha zamlžují další dva faktory.

Lesy ČR chtějí příští rok prodávat veškeré dřevo metodou „při pni" - tedy tak, že firmy koupí dřevo, jak roste v lese. Státní podnik má při této metodě jen velmi hrubý přehled o jeho kvalitě a podle Nejvyššího kontrolního úřadu je proto takový prodej pro stát nevýhodný.

Lesy ČR také podstatně zrychlily prodej svých lesních nemovitostí a majetku.

"Vládou České republiky není schválena koncepce obhospodařování státního lesa, která by řekla, kolik má být lesních správ a kolik revírníků. Lesy ČR, aniž by na ni čekaly, rozprodávají majetek, který patří k základům jejich hospodářské infrastruktury," varuje Valný, podle kterého tak hrozí snížení kvality kontroly hospodaření vítězných firem ve státních lesích.

Podle mluvčího Zbyňka Boublíka se Lesy ČR zbavují jen nepotřebných nemovitostí. Objem prodejů se však velmi zrychluje.

V roce 2008 prodaly Lesy ČR 244 objektů za 210 milionů korun, pro loňský rok pak předpokládal podnik prodej asi 400 objektů za celkovou cenu kolem 400 milionů korun, letos ale firma naplánovala prodej 1370 nemovitostí za 700 milionů.

 

Právě se děje

Další zprávy