Miliardář Petr Kellner obří státní zakázku nezíská

Ekonomika Ekonomika
23. 4. 2009 12:40
Boj o tendr na odstranění starých ekologických zátěží vstoupil do druhého kola
Majiteli PPF Petru Kellnerovi zatím státní zakázka za 115 miliard korun uniká
Majiteli PPF Petru Kellnerovi zatím státní zakázka za 115 miliard korun uniká | Foto: PPF

Praha - Do druhého kola o získání jedné z největších zakázek v historii Česka - tendru na odstranění starých ekologických zátěží za asi 115 miliard korun - postoupili tři zájemci ze šesti.

Společnost PPF miliardáře Petra Kellnera (která vytvořila sdružení společně s firmami AVE CZ, Dekonta, ECOSOIL) už mezi nimi není.

Informoval o tom ve čtvrtek tiskový mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. 

"V rámci veřejné zakázky na odstranění starých ekologických zátěží Ministerstvo financí posoudilo přihlášky uchazečů a zítra zpřístupní dataroom třem uchazečům, kteří prokázali splnění kvalifikačních podmínek v požadovaném rozsahu," uvedlo ministerstvo. Jde o Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a Environmental services (dřív Karob).

"Rozhodnutí ministerstva financí nás překvapilo. Pečlivě prostudujeme jeho odůvodnění, které jsme obdrželi z ministerstva. Do doby, než budeme mít kompletní právní i odbornou analýzu, zdržíme se jakýchkoli komentářů," uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Jediným kritériem teď bude cena

V rámci dataroomu získají uchazeči přístup k podrobným údajům ke všem lokalitám, budou je moci posoudit, a na tomto základě pak ve lhůtě 120 dnů podat cenové nabídky. Cena bude jediným hodnotícím kritériem.

V prvním kole měli zájemci prokázat schopnost zvládnout zakázku předložením dokumentů, jimiž budou dokládat reference, dostatečné zázemí, personální a technické vybavení, finanční garance a technické kapacity.

Zbylí tři uchazeči, kteří nesplnili kvalifikační podmínky výběrového řízení, mají patnáctidenní lhůtu pro podání námitek. Kromě sdružení PPF nepostoupily konsorcium Deme Environmental Contractors a Dredging International a sdružení firem PD-Gruppe - Stavoprogres, které se skládá z P-D Industriegesellschaft a Stavoprogresu Brno.

Ministerstvo již dříve uvedlo, že se díky tendru podaří částku na odstranění ekologických závazků státu, které vznikly před rokem 1992, snížit. Pokud by se ekologické škody odstraňovaly podle současné praxe, tedy zadáváním jednotlivých zakázek, nestihl by stát podle ministerstva do roku 2015 dostát svým závazkům.

 

Právě se děje

Další zprávy