Miliarda z Národního fondu by mohla jít na korekci ROP

ČTK ČTK
8. 7. 2013 13:43
Kalousek ale trvá na tom, aby korekce hradily i ty kraje, které jsou za problémy odpovědné
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Zuzana Hronová

Praha - Na úhradu části 2,5miliardové korekce uložené Evropskou komisí (EK) Regionálnímu operačnímu programu (ROP) Severozápad by se mohl použít miliardový přebytek na účtech Národního fondu. Na dnešní tiskové konferenci to řekl končící ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Podle něj jednotlivé regionální operační programy uplatňují vyšší podíl národního financování, než je povinných 15 procent. "Díky tomu se na účtech Národního fondu (přes který proudí do ČR peníze z evropských fondů) nacházejí prostředky, které je možno použít k částečnému uhrazení korekce. Podle předběžných výpočtů by tyto prostředky mohly činit asi jednu miliardu korun," prohlásil Kalousek.

Odcházející ministr přesto dál trvá na tom, aby korekci hradily ty kraje, které jsou za nesrovnalosti ve svých programech zodpovědné. "Každá koruna navíc by byla neospravedlnitelnou diskriminací daňových poplatníků z bezproblémových krajů," uvedl Kalousek. Dodal, že příspěvek by se vyjednával s každým regionálním operačním programem individuálně. Podle ministerstva financí by ho mohly získat programy Severozápad, Severovýchod, Moravskoslezsko a Střední Morava, kterým už EK nějakou korekci nařídila.

Otázkou však zůstává, jestli nová vláda Jiřího Rusnoka bude mít na problém stejný názor. Svého nástupce ve funkci, bývalého premiéra Jana Fischera, Kalousek nepřímo vyzval, aby názor ministerstva financí neměnil. "Pokud se naši nástupci rozhodnou peníze zaplatit, tak ne že pomáhají krajům v problémech, ale okrádají ty kraje, které se chovaly slušně," vzkázal končící ministr.

Největší problémy má region soudržnosti Severozápad, který tvoří kraje Ústecký a Karlovarský. Už v březnu 2011 mu ministerstvo financí pozastavilo certifikaci projektů, v červnu stejného roku pak řídící orgán ROP dostal od Evropské komise varovný dopis, což znamenalo pozastavení proplácení peněz z její strany. Od 11. června 2012 má navíc ROP Severozápad pozastaveno vyhlašování nových výzev, schvalování projektů a podepisování smluv o poskytnutí dotace.

Zpětný audit vybraných projektů zadaný EK odhalil více než dvouprocentní chybovost, komise kritizovala hlavně závažná pochybení při výběru a hodnocení projektů. Proto uložila plošnou desetiprocentní sankci za schválené projekty ve výši deseti procent dotace a dalších 12,4 procenta z dotace pro už proplacené projekty. Celkem jde o 2,5 miliardy korun.

Představitelé dotčených krajů se dlouhodobě přou s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) a ministerstvem financí, kdo je za chyby odpovědný a kdo by tedy měl tuto "pokutu" platit. Zatímco zástupci krajů požadují poloviční spoluúčast státu, oba resorty to odmítají. "Za chod programu je zodpovědný pouze Řídící orgán ROP Severozápad, což vyplývá přímo z evropských právních předpisů. V tomto případě jde o Regionální radu regionu soudržnosti Severozápad, která ROP Severozápad řídí," opakovaně uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj.

Výbor Regionální rady ROP, v němž sedí po osmi zástupcích z obou krajů, se na začátku května rozhodl připravit žaloby na stát a ministerstvo financí. Chce je tak donutit zablokovaný program obnovit. Ústecký a Karlovarský kraj se odvolávají na vlastní právní analýzy, podle nichž by mohli být zastupitelé, kteří by zaplacení korekcí schválili, stíháni za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Ministerstvo financí má ale opačný právní názor. Na jeho stranu se na začátku května postavily kraje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický, které tvoří ROP Severovýchod. Rozhodly se totiž zaplatit korekci 378 milionů korun vyměřenou za vysokou chybovost v projektech schválených ROP Severovýchod. O tyto peníze tak nepřijdou, vrátí se do programu a kraje je budou moci využít na jiné projekty.

Právě zaplacení korekce je nutné k tomu, aby bylo obnoveno proplácení schválených projektů. Na to v Ústeckém a Karlovarském kraji čekají desítky obcí, neziskových organizací a dalších příjemců. "Pokud řídící orgán vyřeší situaci s úhradou finanční korekce, je MMR připraveno v relativně krátkém čase obnovit předfinancování programu a Regionální rada může proplácet městům, obcím, neziskovým organizacím, podnikatelským subjektům a dalším příjemcům vynaložené výdaje," uvedlo ministerstvo.

Kromě finančních problémů mají nesrovnalosti i trestní dohru. Už v roce 2011 policie zadržela tehdejšího ředitele Úřadu Regionální rady Severozápad Petra Kušnierze, jehož později poslal soud do vězení za korupci. Kromě něj obvinila policie kvůli podezření z manipulací při rozdělování dotací i tehdejšího náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudu, Kušnierzova nástupce Pavla Markvarta i předchůdce Petra Vráblíka. O místo přišel i první šéf regionální rady Jiří Šulc, jehož odvolal řídící výbor.

ROP Severozápad má pro současné programovací období přiděleno celkem 22,74 miliardy korun. Z toho do konce letošního dubna příjemcům proplatil 51,9 procenta (11,8 mld. Kč). EK však certifikovala pouze 24,2 procenta (5,5 mld. Kč) z celkové alokace, což ho řadí na poslední místo ze všech Regionálních operačních programů. Právě tuto částku přitom úřady považují za skutečně vyčerpané dotace.

 

Právě se děje

Další zprávy