Mattoni platí pokutu 5 milionů za zákaz vývozu vod

Tomáš Fránek
13. 1. 2010 17:59
Karlovarské minerální vody spolupracovaly a antimonopolním úřadem a pokuta jim byla snížena na polovinu
Nová lahev Mattoni odkazuje i na to, že firma podporuje projekt Návrat orla do Česka.
Nová lahev Mattoni odkazuje i na to, že firma podporuje projekt Návrat orla do Česka. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Největší tuzemská firma na trhu s minerálními vodami, Karlovarské minerální vody, zaplatí pět milionů korun za zakázané dohody s distributory, ve kterých zakazovala export svých výrobků.

Pokutu uložil Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Výrobce minerální vody Mattoni uzavírala zakázané dohody s distributory minerálních vod firmy v České republice a zahraničí a to už od roku 1999 až do roku 2008. Dohody byly distributory dodržovány i když je firma nijak nekontrolovala.

Firma ale s úřadem spolupracovala a podle šéfa úřadu Petra Rafaje přispěla k odhalení a prokázání protisoutěžního jednání. „Už v průběhu řízení Karlovarské minerální vody přestala používat smlouvy a svým odběratelům navrhla uzavření smluvního dodatku odsouhlaseného úřadem. Společnosti byla díky účinné spolupráci snížena výsledná pokuta o padesát procent," uvedl Rafaj.

Firma se brání, ničeho špatného se nedopustila. "Vytýkané ustanovení mělo zajistit ochranu označení našich výrobků. Při vývozu do zahraničí musí výrobce etikety přizpůsobit právním normám cílové země. V minulosti jsme klientům, kteří měli zájem vyvážet naše výrobky, vždy poskytovali maximální podporu, aby vše probíhalo dle výše popsaných pravidel," uvedl generální ředitel KMV Alessandro Pasquale.

Karlovarské minerální vody jsou čtvrtá firma v zemi, který byla kvůli spolupráci s úřadem snížena pokuta. S antimonopolním úřadem se dohodly firmy Kotila, Albatros a RWE Transgas.

Karlovarské minerální vody  ovládají 80 procent českého trhu, vlastní většinu důležitých značek. Kromě Mattoni jsou to značky Dobrá voda, Magnesia, Aquila, třetinu vlastní i v Hanácké kyselce, v roce 2006 získaly Poděbradku. Loni v prosinci ovládly rakouského výrobce nealkoholických nápojů Waldquelle Kobersdorf.

 

 

Právě se děje

Další zprávy