Luxusní cigarety zatím nezdražují, ostatní ano

Radek Pecák Radek Pecák
2. 2. 2010 10:49
Firma Philip Morris vyvolala cenovou válku. Nezdražila totiž Marlbora

Praha - Měly by být kvůli vyšší spotřební dani dražší, ale nejsou. Řeč je o luxusních druzích cigaret. Deník Právo informoval, že Philip Morris se rozhodl zatím nezdražit cenu cigaret Marlboro, na což stejným způsobem zareagovali jiní distributoři.

V platnosti tak podle Práva zůstávají staré ceníky. Krabička krátkých marlborek se bude i nadále prodávat za 82 Kč a dlouhá stále za 84 Kč. Přitom po započtení vyšší DPH by měly podražit zhruba o tři koruny na krabičku.

Protože nezdražilo Marlboro, nezdraží ani ostatní luxusní značky. "Nezbývá nám než následovat cenovou politiku Philip Morris," uvedl pro Právo Kamil Provazník, jednatel společnosti Imperial Tobacco, která vyrábí další luxusní cigarety Davidoff.   

Zdražování cigaret bude pokračovat

V rámci takzvaného Janotova balíčku vzrostla v ČR daň z přidané hodnoty na tabákové výrobky z 19 na 20 procent. Spotřební daň se od 1. února zvýšila z 1920 na 2010 korun na tisíc cigaret (v přepočtu 77 eur). Z nových ceníků podle listu vyplývá, že většina cigaret zdraží v rozmezí 2-4 Kč za krabičku.

Například Sparta Classic KS zdraží ze 70 na 74 Kč, Petry ze 66 na 69 Kč. Kuřáci vyšší ceny pocítí už v průběhu března, až se doprodají zásoby cigaret se starými kolky. V tu dobu už podle zjištění Práva nebude v Česku možné koupit krabičku cigaret za méně než 60 Kč.

Zdražování cigaret přitom zdaleka nekončí. Ministerstvo financí již chystá další novelu zákona o spotřební dani. Podle unijní směrnice se totiž musí minimální daň na cigarety zvýšit v celé EU nejpozději v roce 2014 z 64 na 90 eur na tisíc kusů cigaret. Cigarety v Česku tak proti nynějším cenám zdraží do čtyř let o dalších 12 korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy