Logo Klasa platí dál, nic se mazat nebude, rozhodl úřad

Veronika Skálová Veronika Skálová
26. 10. 2010 12:44
Autoři loga se svou stížností neuspěli, ministerstvo zemědělství smí značku dál používat jako dosud.
Ministerstvo propůjčuje logo vybraným potravinám.
Ministerstvo propůjčuje logo vybraným potravinám. | Foto: www.eklasa.cz

Praha - Značka Klasa, která označuje kvalitní české potraviny, se bude dál objevovat na obalech. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu průmyslového vlastnictví.

Ten řešil spor mezi Ministerstvem zemědělství, které značku Klasa používá a propůjčuje vybraným výrobkům a mezi studiem Štrob, Širc a Slovák, které její podobu navrhlo. Právníci autorů požadovali, aby bylo logo Klasa vymazáno z registrace, obaly s ním zničeny a zaplacení "pokuty" každému za autorů ve výši 50 tisíc korun.

Ministerstvo zemědělství má u Úřadu průmyslového vlastnictví registrované celkem čtyři varianty loga Klasa v barevné i černobílé podobě a má právo její užívání povolovat třetí straně v případě, že o značku projeví zájem a splní stanovená kritéria.

"Za sedm let existence Klasy nikdo práva ministerstva zemědělství nezpochybnil. Ani žalující strana se neobrátila přímo na ministerstvo nebo na SZIF, ale namířila své požadavky na výrobce. Ti logicky nemohou detailně vědět, jakým způsobem má ministerstvo ošetřená práva ke značce a jsou slabší stranou v tomto sporu," uvedl ke sporu ministr Ivan Fuksa.

Autorská trojice totiž podala žalobu na tři náhodně vybrané držitele loga. Autoři tvrdili, že ministerstvo nemá jejich souhlas propůjčovat značku výrobcům potravin, kteří jej umisťují na obaly svých výrobků.

Značku Klasa v současné době používá podle ministerstva více než 1300 výrobků, je udělována od roku 2003. Podle marketingových průzkumů přispívá ke zvýšení prodeje výrobků, které toto označení nesou.

 

Právě se děje

Další zprávy