Likérky v poklesu: Tuzemák bude mít méně alkoholu

Tereza Holanová Tereza Holanová
7. 2. 2012 17:20
Češi nahrazují likérky levným vínem, kromě toho zdražují suroviny

Praha - Češi nepřestali pít alkohol ani v krizi. Namísto tvrdého alkoholu ale nyní dávají přednost levným vínům, na která se zatím nevztahuje žádná spotřební daň.

Výrobci likérů přitom kromě odlivu zákazníků trpí i zdražováním surovin, začínají tedy šetřit. Zákazníci by se tak měli připravit na to, že jednotlivé nápoje budou obsahovat méně alkoholu než doposud.

Slabší bude třeba Tuzemák, který bude mít namísto tradičních 40 procent pouze 37,5 procenta alkoholu.

Utrpěl i Peprmintový likér

Jak Sdružení výrobců lihovin uvádí, kromě nižšího zájmu zákazníků trpěli výrobci likérů také zdražováním energie a vstupních surovin - zvláště líhu a cukru. Jelikož vyšší náklady kvůli zachování konkurenceschopnosti nepromítli do konečné ceny, tedy utrpěl jejich zisk.

"Nejvíce tento fakt pocítili u tradičních výrobků s velkým podílem lihu i cukru, mezi které patří Tuzemák, Vodka a Peprmintový likér," stojí ve zprávě Sdružení výrobců lihovin.

Malí producenti lihovin kromě vysokých daní a rostoucích cen surovin doplácí také na nelegální výrobu. Ta dosahuje až jedné čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku. Snáze zvládají zabezpečit své výrobky proti kopírování velké likérky. Ty si mohou dovolit používat speciální a lahve a etikety, které jsou dražší a nelze je volně koupit.

 

Právě se děje

Další zprávy