Lidé už zase chtějí nové mobily. Prodeje stouply o 17%

Radek Pecák Radek Pecák
19. 5. 2010 12:51
Chytré telefony pomohly výrobcům k vyšším prodejům
Některý z chytrých telefonů nosí v kapse čím dál více lidí
Některý z chytrých telefonů nosí v kapse čím dál více lidí | Foto: Hratelně.cz

Paříž - Lidé už zase nakupují mobilní telefony. Dokonce nejrychleji za poslední čtyři roky. Podle výzkumu agentury Gartner se celosvětový prodej mobilních telefonů se v letošním prvním čtvrtletí zvýšil meziročně o 17 procent.

"K nárůstu kromě oživení z loňské recese přispěl zejména odbyt "chytrých" telefonů, který vyskočil o 49 procent," sdělila agentura. Lidé je chtějí především díky možnosti snadno surfovat po internetu.

V této sféře se čím dál výrazněji prosazuje softwarová platforma Android od společnosti Google. V uplynulém čtvrtletí byl v deseti procentech globálně prodaných chytrých telefonů. Android sice stále zaostává za platformou Symbian od Nokie i za produkty firem Apple a RIM, výrobce přístrojů Blackberry, avšak na severoamerickém trhu již předstihl firmu Apple a její iPhone a podle Gartnera jej brzy dostihne i na globální úrovni.

Největší hráči na trhu mobilních telefonů

  • 1. Nokia 35 procent
  • 2. Samsung 20,6 procent
  • 3. LG 8,6 procent
  • 4.-7. RIM, Sony Ericsson, Motorola a Apple 3 procenta 

Úspěch Androidu je podle analytiků přirozený, protože není omezen na jediný model, jako je tomu u Applu. "Na jedné straně je jeden prodejce s jedním modelem, na druhé osm až devět prodejců s řadou modelů - výsledkem je samozřejmě vyšší objem prodeje," řekla viceprezidentka Gartneru Carolina Milanesiová.

 

Právě se děje

Další zprávy