Levnější jízdné pro studenty možná skončí. Pro úspory

ČTK ČTK
26. 2. 2013 13:39
Ministerstvo dopravy plánuje zrušit dotované jízdné pro studenty
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Václav Rubeš/archiv ČD

Praha - Ministerstvo dopravy plánuje zrušit dotované jízdné pro studenty ve vlacích i autobusech.

Ponechání žákovských slev by poté mělo zůstat na rozhodnutí samotných dopravců. Počítá s tím nová vyhláška, kterou ministerstvo poslalo do meziresortního řízení. Změna by mohla platit od poloviny letošního roku, informuje o tom Mladá fronta Dnes.

"Připravuje se nový cenový výměr, který nebude poskytování slev pro studenty a žáky dopravcům nařizovat," řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Ministr dopravy Zbyněk Stanjura to podle listu zdůvodňuje nutnými úsporami. Nový návrh by měl státu ročně ušetřit zhruba dvě stě milionů korun.

Dosud musí studentům dopravci slevit čtvrtinu z plné ceny, peníze si poté naúčtují u ministerstva dopravy. "Chápu, že zrušení slev pro studenty a žáky zasáhne nejeden rodinný rozpočet. Proto jsem zahájil jednání s Českými drahami směřující k tomu, že tento dopravce zachová určitou formu slev pro žáky, studenty, ale i důchodce," uvedl Stanjura.

Povinnou slevu by poté dopravci nabízeli jen postiženým a jejich doprovodu. Návrh musí schválit ještě vláda.

Konec i pro ČD, jinak přijde žaloba

Železniční dopravci chtějí slevy pro studenty platit z vlastních peněz i v případě, že by jim stát přestal doplácet rozdíl mezi studentským jízdným a cenou obvyklou. O zachování studentských jízdenek uvažují Leo Express, RegioJet i České Dráhy, zjistila ČTK.

Soukromí dopravci ale požadují, aby České dráhy nebyly zvýhodněny a o dotaci za studentské jízdné skutečně přišly. Část rychlíků ČD na trati mezi Prahou a Ostravskem je totiž ještě dotována z rozpočtu ministerstva dopravy, které drahám proplácí rozdíl mezi cenou jízdného a skutečnými náklady.

"Předpokládáme že slevy v této podobě uchováme," řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. Společnost jen podle něj ochotna na levnější jízdné doplácet za předpokladu, že budou zavedeny rovné podmínky pro všechny dopravce.

ČD by podle RegioJetu měly vrátit zhruba 600 milionů korun, kterou podle odhadů dostávají na dotacích právě jako kompenzaci za studentské slevy. Snížení dotací o tuto částku bude dopravce sledovat a je připraven žalovat stát o náhradu škody, pokud budou ČD po zastavení studentských doplatků zvýhodněny.

Dosud dopravci musí studentům slevit čtvrtinu ceny jízdného a ušlý zisk poté vyúčtovat ministerstvu dopravy. Zrušení povinných slev by mělo úřadu ušetřit 200 milionů korun. Návrh ministerstva dopravy ale ještě musí schválit vláda. Pokud by prošel, zůstanou povinné slevy pouze pro postižené osoby a jejich doprovod.

 

Právě se děje

Další zprávy