Letečtí dispečeři stávku na poslední chvíli odložili

ČTK Tereza Holanová ČTK, Tereza Holanová
4. 8. 2011 7:00
Stávka německého personálu může vést ke zrušení stovek letů v Evropě
Foto: ČSA

Praha - Německý odborový svaz zaměstnanců řízení letového provozu odvolal stávku plánovanou na čtvrteční dopoledne. Agentuře DPA to řekl mluvčí svazu. Odboráři podle něj protest zrušili s ohledem na cestující, kteří by neměli dost času se na něj připravit.

Teprve během noci ze středy na čtvrtek měl totiž hesenský soud rozhodnout o jejich odvolání proti verdiktu nižší instance ve Frankfurtu nad Mohanem, který stávku za mzdové požadavky zakázal. Vyhověl tak zaměstnavateli, podle něhož je protest protiprávní.

Ohlášená stávka německých dispečerů by nejspíš paralyzovala lety do Německa i do zbytku západní Evropy.

Pokud letečtí dispečeři vstoupí do stávky, utrpí nejen ti, kteří letí do Německa, ale všichni, kteří přes německý vzdušný prostor míří na západ. Například do Velké Británie, Francie nebo do Španělska.

V případě jakýchkoli omezení by cestující byli upozornění svou leteckou společností, v případě charterového letu pak cestovní kanceláří. Tyto firmy však za komplikace nezodpovídají.

V případě stávky neplatí nárok na kompenzaci

"Za stávku nenese zodpovědnost ani letiště, ani společnost, ale letečtí dispečeři, kteří pracují zcela odděleně," říká mluvčí Letiště Praha Michaela Lagronová.

V případě, že by ke stávce došlo, mohou aerolinky odlet posunout, což je ovšem limitované provozními kapacitami, nebo zrušit.

Jestliže je let zrušen z důvodu, který dopravce nemůže ovlivnit (jedná se například o stávku, počasí nebo teroristický útok), nemá cestující na kompenzaci nárok. Odškodnění by mohl požadovat pouze tehdy, pokud by aerolinky o skutečnosti věděly s dostatečným předstihem, to však nyní neplatí.

Obecně platí, že dopravci se v takových případech snaží aktivně se spojit s cestujícími a změnit rezervaci jejich letu na jiný termín, což naprostá většina pasažéru také využívá.

"Obecně to funguje tak, že dojde-li k podobné akci, tak letiště málokdy obdrží od leteckých společností seznam zrušených letů dopředu," vysvětluje Lagronová.

V případě stávek a podobných protestů se obvykle do poslední chvíle vyjednává, takže by se společnosti chovaly nelogicky, pokud by lety předem rušily, vysvětluje mluvčí.

Z pražské Ruzyně létají do Německa celkem tři společnosti - ČSA, Lufthansa a German Wings -, které přepravují cestující celkem do osmi německých měst. V avizovaném období stávky by se mělo z Prahy do Německa uskutečnit 26 letů.

Podobné množství letadel z Prahy míří do každé další země západní Evropy. Pokud by ale ke stávce došlo, zavřelo by Německo svůj letový prostor a průlety by nebyly možné.

"Německo je bohužel příliš velké na to, aby se provoz ve směru východ-západ neomezil," uvedl pro Aktuálně.cz Richard Klíma z vedení Řízení letového prostoru ČR.

Dispečeři chtějí vyšší platy

Do stávky měli němečtí letoví dispečeři jít kvůli nespokojenosti s jejich současným ohodnocením. Za vykonanou práci dostávají přibližně 90 tisíc euro ročně (2,18 milionu Kč), uvádí list Der Spiegel.

Odborový svaz zaměstnanců řízení letového provozu požaduje nárůst o 6,5 procenta. DFP, která v zemi letový provoz řídí, nabídla zaměstnancům zvýšení platu o 3,2 procenta v letošním roce, vyplacení jednorázové částky a potom růst platu o další dvě procenta v roce 2011.

Odboráři však tento návrh nepovažují za dostatečný. Vzhledem k současné míře inflace by to podle nich znamenalo pokles reálné mzdy.

Analytici varují, že přerušení plynulého provozu letišť by na několik dní ochromilo leteckou dopravu v celé Evropě. Jenom ve čtvrtek měl protest zasáhnout na 2 500 letů.

"Na základě minulých zkušeností víme, že to trvá déle než den, než se letový provoz vrátí do normálu a aerolinky jsou opět schopné létat podle řádu," uvádí deník Financial Times.

"Hádky ohledně platů by se měly uskutečňovat za jednacím stolem a neměly by zasahovat pasažéry, kteří se chystají na obchodní cestu nebo na dovolenou," uvedl prezident Německé cestovní asociace Jürgen Büchy.

 

Právě se děje

Další zprávy